latinica  ћирилица
07/02/2023 |  15:25 | Аутор: СРНА

Гојко Лукић и остали осуђени на укупно 35 година затвора за "Штрпце"

Виши суд у Београду прогласио је кривим Гојка Лукића и још троје лица у случају "Штрпци" за отмицу из воза и убиства особа несрпске националности 1993. године и осудио их на укупно 35 година година затвора.
Виши суд у Београду (фото: Танјуг / Милош Милвојевић) -
Виши суд у Београду (фото: Танјуг / Милош Милвојевић)

За саизвршилаштво у злочину на по 10 година затвора осуђени су Гојко Лукић, Душко Васиљевић и Јован Липовац, док је Драгана Ђекић осуђена на казну затвора у трајању од пет година, саопштено је из Вишег суда.

Пресуда је изречена пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Осуђенима је у изречене казне затвора урачунато вријеме проведено у притвору од 5. децембра 2014. године, па до 19. марта 2015. године, када им је притвор био укинут.

У саопштењу се наводи да се оштећени упућују да имовинско-правни захтјев остваре у парничном поступку. Против ове пресуде странке у кривичном поступку могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду.

Према оптужници Гојко Лукић, Душко Васиљевић, Јован Липовац и Драгана Ђекић терете се да су 27. фебруара 1993. године из воза на релацији Београд-Бар, у станици Штрпци, у БиХ на 230 километара од Београда, као припадници оружане формације "Осветници" Војске Републике Српске, отели 20 путника несрпске националности.

Отете су претукли, затим убили у бараци код Вишеграда и бацили у ријеку Дрину.

Међу отетим и убијеним је било 18 Бошњака, један Хрват и један страни држављанин чији идентитет није утврђен. Жртве су биле из Србије и Црне Горе, из Београда, Пријепоља, Бијелог Поља и Подгорице. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година.

Оптужени су на првом рочишту пред Вишем судом у Београду негирали оптужбу.

Сви заједно су ухапшени 5. децембра 2014. године, заједничком акцијом припадника полицијских снага и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Тужилаштва БиХ.