latinica  ћирилица
07/02/2023 |  15:36 ⇒ 15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Османи: И Приштина и Подгорица пролазе кроз изазове

Предсједница тзв. Косова Вјоса Османи тврди да је, како је навела, "Србија једина држава у региону која не жели добросусједске односе" у региону" и додала да и Приштина и Подгорица пролазе кроз изазове.
Вјоса Османи (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Вјоса Османи (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Велико задовољство је разговарати о изванредним потенцијалима сарадње. Као двије независне земље наши односи су још посвећенији због међуљудских односа. Зато је важно да је ово посета једној пријатељској држави. Пролазимо кроз изазове и једни и други - казала је Османи на заједничкој конференцији за новинаре са одлазећим предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем у Подгорици.

Она је тзв. Косово и Црну Гору назвала "двјема сувереним независним државама", које су, како је казала, јасно посвећене путу ка чланству у ЕУ.

- Наставићемо да радимо с циљем рјешавања питања наше болне прошлости. Наставићемо путем мира и стабилности - рекла је Османи и захвалила Ђукановићу на "непоколебљивој подршци" путу тзв. Косова и што, како је навела, "наше савезништво представља пут за цијели регион".

Оцијенила је да је чланство Црне Горе у НАТО допринијело миру у цијелом региону, а да је Београд, који не прихвата добросусједске односе, једини извор ризика за нестабилност.

- Стратешки циљ ЕУ је да све ове земље постану чланице Уније јер се само тако може остварити мир у региону - каже Османи и додаје да је Црна Гора "показала јасну подршку Косову на свим пољима до сада".

- Ђукановићева подршка се посвједочила много пута до сада. Немам дилему да ће се подршка Црне Горе наставити - рекла је Османи и додала:

"У Црну Гору сам прије 23 год ушла као избјеглица, а данас се враћам као предсједница са јасним циљем да заузмемо мјесто у ЕУ - пренио је подгорички портал ЦдМ.

Одлазећи предсједник Мило Ђукановић изјавио је данас у Подгорици да Црна Гора "снажно подржава" и да има пуно разумијевање за амбиције Приштине да тзв. Косово постане члан Савета Европе, Партнерства за мир и добије статус кандидата за ЕУ.

Ђукановић је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједницом тзв. Косова Вјосом Османи рекао да је однос "двију земаља" садржајан и пријатељски.

- Остаје нам да радимо на уставној видљивости и легитимиацији црногорске мањине на Косову. Разговарали смо о могућностима за унапређење економске сарадње. Поновили смо посвећеност да унапређујемо саобраћајну инфраструктуру - казао је Ђукановић новинарима у Вили Горица. Рекао је да Црна Гора с пажњом прати све што се догађа у дијалогу Београда и Приштине.

- Увјерени смо да може доћи до одрживог споразума. Са рјешавањем тог питања битно би била ријешена стабилност овог региона - рекао је Ђукановић.

Навео је да у подршци Црне Гори Приштини нема закулисних мисли и додао да ће регион бити стабилнији када буде интегрисан у евроатланске структуре.

- Када подршка долази из региона она је најважнија. Немојте сумњати у нашу подршку и значај те подршке. Црна Гора је остварила много већи значај и кредибилитет у међународној заједници у односу на њену величину. У посљедње двије године лутања не вјерујем да смо изгубили тај кредибилитет - рекао је Ђукановић.

Очекује, казао је, да ће кроз консолидацију власти кроз предстојеће предсједничке, и нада се и парламентарне изборе, бити створени још бољи услови са пуну посвећеност сарадњи.