latinica  ћирилица
07/02/2023 |  16:06 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Саслушан имам Махић (ВИДЕО)

Припадници Полицијске управе Приједор јутрос су у Козарцу саслушали имама из овог мјеста, Амира Махића, због сумње да је извршио кривично дјело - изазивање и подстицање насиља и мржње.
Саслушан имам Махић - Фото: РТРС
Саслушан имам МахићФото: РТРС

Његов адвокат Емир Ковачевић сматра да нема основа за покретање поступка,јер се Махић извинио након што је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви секташтво.

Међутим, правници кажу да Махићево извињење јесте олакшавајућа околност, али га не ослобађа одговорности за изговорене ријечи.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице Козарац, Амир Махић, саслушан је у присуству адвоката Емира Ковачевића, којег му је обезбиједила Исламска заједница. Имам Махић пред камере није желио, али јесте Ковачевић. Сматра да је његов клијент невин и да нема никакве кривичне одговорности.

- Ми сматрамо да нема икаквог основа за покретање једног оваквог поступка, поготово ако се узме у обзир да је ефендија Махић упутио извињење свима онима који су се осјећали увријеђеним и то звињење урађено је ушраво са овог мјеста са којег су изречени ти неки ставови - каже Ковачевић.

Махићево извињење јесте олакшавајућа околност, али га ни у којем случају не ослобађа одговорности, сматра адвокат Милан Петковић.

- Само његово извињење не представља околност која би искључила његову кривичну одговорност, то може бити само евентуална олакшавајућа околност приликом одмјеравања казне, опет кажем, уколико би дошло и утврдило се да постоји кривична одговорност, односно да је ово лице криво за то кривично дјело - истиче Петковића.

За кривично дјело "јавно изазивање и подстицање насиља и мржње", за које се сумњичи Махић, предвиђена је новчана казна , или казна затвора до три године.

- Међутим, уколико се, као квалифиловано дјело, односно уколико је ово дјело изазивање мржње усмјерено на начин да се жели омаловажити или извргнути порузи или на други начин неких вјерских или националних симбола, што Свети Сава сигурно јесте, у квалификованом кривичном сјелу из члана 359 став 2, за који је предвиђена новчана казна до пет година затвора - наглашава Петковић.

Након документовања случаја, Полицијска управа Приједор доставиће извјештај приједорском Окружном јавном тужилаштву на даље поступање. Од свог оснивања 2017. године, до данас, ово Тужилаштво имало је шест предмета у вези са кривичним дјелом- јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.