latinica  ћирилица
07/02/2023 |  17:24 | Аутор: СРНА

51. ФЕСТ отвара француски филм "Злочин је мој" Франсоа Озона

Најновије остварење француског аутора Франсоа Озона, крими драма "Злочин је мој", отвориће 51. међународни београдски фестивал филма ФЕСТ, који ће трајати од 24. фебруара до 5. марта.
ФЕСТ 2023. (Фото: www.fest.rs) -
ФЕСТ 2023. (Фото: www.fest.rs)

Ријеч је о међународној премијери најновијег филма једног од најзначајнијих европских редитеља своје генерације и остварењу, које ће београдска публика имати прилике да види прије француске, будући да филм улази у тамошње биоскопе тек 8. марта.

Претходни филм Озона "Петер фон Кант" отворио је Берлински филмски фестивал 2022. године, саопштено је из организације ФЕСТ-а.

Главне јунакиње играју младе наде француске кинематографије Надија Терескијевић и Ребека Мардер, раме уз раме са славним колегама Изабел Ипер, Фабрисом Лукинијем, Денијем Буном и Андреом Дисолијеом.

Франсоа Озон је рекао да је овај филм, у суштини, прича о "тријумфу сестринства" и да је својеврсно одавање почасти радовима Жана Реноара, Франсоа Трифоа, Ернста Лубича и Френка Капре, нарочито америчким романтичним комедијама из тридесетих година прошлог вијека.

- На мене је утицало и то како су Американци приказивали Париз тога времена, као што је филм "Виктор/Викторија" Блејка Едвардса - изјавио је Озон.

Лик Изабел Ипер инспирисан је глумицом Саром Бернар.

Ријеч је 23. играном остварењу Франсое Озона, чији су филмови често на програму ФЕСТ-а, попут наслова "Све је прошло добро", "Милошћу Божјом", "Двоструки љубавник", "Франц", "Нова пријатељица", "Млада и лијепа", "Базен", "Осам жена" и други.

Пројекција филма биће одржана 24. фебруара у 19.30 часова у МТС дворани, у Београду.