latinica  ћирилица
07/02/2023 |  17:33 ⇒ 22:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Карневал у Рију враћа се у пуном сјају, очекује се зарада од милијарду долара

Чувени карневал у Рио де Жанеиру поново ће овог мјесеца бити одржан у пуном сјају, а очекује се да ће донијети готово милијарду долара зараде, што би био рекорд свих времена.
Карневал у Рију (Фото: EPA-EFE/Andre Coelho) -
Карневал у Рију (Фото: EPA-EFE/Andre Coelho)

Након пандемије и ограничења из претходних година, улице другог по величини бразилског града поново ће бити мјесто разузданих забава, док ће традиционалне школе самбе продефиловати кроз градски "самбадром", пренио је Ројтерс.

С обзиром на то да је најгори дио пандемије завршен, предвиђа се да ће годишња прослава оборити рекорде у сектору туризма и услуга, што би могло да надомјести дио губитака из претходних година.

- Сасвим смо спремни да дочекамо све који долазе из цијелог свијета, а вјерујемо да ће привреда генерисати близу рекордних милијарду долара само током карневала - рекао је предсједник компаније Риотур Рони Агујар и додао да се очекује око 80.000 туриста из иностранства, што би било око 25.000 више него у посљедњој години прије пандемије.

Најављује се да ће преко 150 карневалских уличних група ("блокова") овладати улицама Рио Де Жанеира од 18. до 21. фебруара, али ће прославе потрајати током цијелог мкесеца.