latinica  ћирилица
07/02/2023 |  19:01 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бијељина уочи сједнице Скупштине града о опозиву градоначелника (ВИДЕО)

У Бијељини ће сутра бити одржана сједница Скупштине града , на којој је иницијатива о опозиву градоначелника Љубише Петровића.
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org) -
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org)

Као један од најважнијих разлога за опозив, 25 одборника је навело незаконито запошљавање у Градској управи више од стотину радника, за шта је, кажу, морало бити издвојено додатних неколико милиона марака.

У иницијативи за опозив наводи се да је градоначелник Љубиша Петровић у прошлој години запослио више од стотину људи на одређено вријеме, иако су се по Закону о локалној самоуправи на овај начин могла запослити максимално 34 лица.

- То је директно кршење Закона о локалној самоуправи јер је закон рекао да можете запослити само 10 одсто по уговору од постојећег броја запослених радника - каже Александар Ђурђевић предсједник Скупштине града Бијељина.

Одборници који су поднијели инцијативу кажу да је Петровић знатно више трошио за плате, своју репрезентацију и дневнице за путовања, а закључао касу за развој града.

- Kабинет градоначелника је имао одобрено 30.000 марака за репрезентацију, а кроз разне недозвољене реелокације потрошено је 68.000 KМ - додао је Ђурђевић.

Као још један од разлога за опозив наводе да је градоначелник пропустио да прогласи ванредну ситуацију због суше и тиме онемогућио Владу да додатно помогне пољопривредницима.

- Скупштина је изгласала 1,1 милион марака помоћи за пољопривреднике, а на тих 1,1 милиона Влада би минимално дупло издвојила - сматра Златан Лазаревић одборник СНСД-а.

Одборник ДЕМОС-а Славиша Вујановић истиче да су пројекти који су били у плану да се раде, као што је спортска дворана, двије године у застоју а они су у интересу грађана.

У опозицији кажу да је годину дана прије редовних локалних избора апсурдно улазити у опозив и да неће присустовати сутрашњој сједници.

- Наши одборници неће дати легитимитет тој сједници самим тим што нисмо ни позвани на међустраначки састанак који по први пут од како постоји скупштина није ни одржан - истакао је Славиша Марковић предсједник ГО ПДП Бијељина.

Ово ће бити први пут од 1992. године да се градоначелнику у овом дијелу Српске изгласава неповјерење. Хтјели смо чути и став Љубише Петровића, али се није одазвао нашем позиву.