latinica  ћирилица
08/02/2023 |  09:53 ⇒ 09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Још нема информација зашто су хрватски држављани поново ухапшени у Замбији

Осам хрватских држављана, односно четири брачна пара који су у Замбији били осумњичени за трговину дјецом, поново су ухапшени при напуштању земље, пошто је суд одбацио оптужницу и наложио им да у року 48 сати напусте земљу, али разлози за то још нису познати хрватским властима.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Према писању хрватских медија, они су поново враћени у притвор због наводне анонимне пријаве из Хрватске, што директор Управе за конзуларне послове Министарства спољних послова Хрватске Виннко Љубичић није могао да потврди.

Љубичић је рекао да ће хрватски амбасадор данас допутовати у Лусаку и да ће покушати да дипломатским путем учини све што се може да би се помогло помогло ухапшеним хрватским држављанима.

- Још увијек не знамо тачан разлог овог обрата - рекао је Љубичић за хрватски портал Индекс.

Он није могао да потврди да су хрватски држављани ухапшени по наводно анонимној пријави из Хрватске.

- То не могу да потврдим јер њима није речено зашто су враћени. Морамо доћи до те информације па чак и да се ради о анонимној пријави, о чему је ријеч. Одједном је замбијско државно тужилаштво затражило да се поступак против њих настави. Ово је врло незгодна ситуација и за њих и за нас, само су додатно унесени неизвјесност и нервоза - каже Љубичић.

Замбијска новинарка Лиамбела Мутумба је у међувремену за Дневник хрватске Нове ТВ рекла, позивајући се на извор из тужилаштва, да су хрватски држављани враћени због нових доказа у истом предмету који су у посједу тужилаштва.

- Још нема службене изјаве, али очито је случај исти, само с новим доказима. Прошло рочиште су имали само изјаву власника пансиона, рецепционарке, службеника који их је ухапсио. Овог пута можда као свједоке имају и службенике или особе из ДР Конга одакле су дјеца - рекла је она.

Суд у замбијској Ндоли одбацио је у понедјељак оптужницу против хрватских држављана за трговање дјецом и наложио им да у року 48 сати морају напустити земљу.

Тиме је суђење прекинуто, али је судија напоменуо да то не значи и ослобађајућу пресуду за ухапшене.

Четири брачна пара из Хрватске ухапшена су почетком децембра на аеродрому у Ндоли, трећем највећем замбијском граду, због сумње на трговину људима, односно због сумње у ваљаност докумената о усвајање малољетне дјеце из ДР Конга.

Хрватски министар правде Иван Маленица коментарисао је новонасталу ситуацију са хрватским држављанима и оцијенио да је ријеч о једној, како је рекао, доста необичној ситуацији.

Маленица је рекао да су они враћени због исте оптужнице и додао да је амбасадор Анте Цицварић на путу ка Ндоли.

- Ми ћемо и даље свим напорима наставити да штитимо хрватске држављане. Не само њих осморо, већ и дјецу која се и даље налазе у Замбији - рекао је Маленица.

Према његовим ријечима, усвојена дјеца из ДР Конга се налазе у сиротишту у Замбији и о њима има мало информација, иако су хрватски држављани.