latinica  ћирилица
08/02/2023 |  11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг: Продужен притвор Шаљи, Тужилаштво тражи продужење и за Тачија

Судско вијеће специјализованих вијећа тзв. Косова са сједиштем у Хагу донијело је одлуку којом је бившем припаднику тзв. ОВК Пјетру Шаљи продужен притвор а исту мјеру је тужилаштво затражило и за бившег предсједника привремених приштинских институција и једног од вођа тзв. ОВК Хашима Тачија.
Хаг - Фото: РТРС
ХагФото: РТРС

Суд је дошао до закључка да и даље постоји ризик од ометања напретка поступка Специјализованих већа и ризик од чињења нових кривичних дјела, због чега је Шаљи продужио притвор, пренио је "Репортери".

Шаљу су белгијске власти ухапсиле 16. марта 2021. и пребачен је у Хаг 15. априла 2021. на основу захтјева за сарадњу у спровођењу налога за хапшење и налога за премјештај које су издала Специјализована вијећа Косова.

Шаља се терети за индивидуалну кривичну одговорност у различитим облицима, за ратне злочине као што су произвољно затварање, окрутно поступање, мучење и противправно убиство, почињене током сукоба на КиМ у контексту оружаног сукоба на КиМ и у вези са овим сукобом.

Истовремено, Канцеларија специјалног тужиоца затражила је да Хашиму Тачију буде продужен притвор.

- Судија за претходни поступак и Апелациони суд су у више наврата изјављивали да је притвор Тачију оправдан по више основа, да ниједан кратак боравак у притворским објектима Специјализованих већа Косова није био довољан да се минимизира ризик и да је период притвора, узимајући у обзир све релевантне околности, разуман - наводи се у њиховом захтјеву.

Специјално тужилаштво је 30. септембра поднијело потврђену и измјењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељима, која се састоји од десет тачака, гдје се ови други терете за ратне злочине и злочине против човјечности.

У оптужници се наводи да су кроз радње описане у оптужници Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату и/или су помагали и подржавали злочине за које се терете по овој оптужници.

Према тужилаштву, поред овога, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи су као претпостављени командни кадар одговорни за злочине које су починили и њихови подређени у тзв. ОВК.