latinica  ћирилица
08/02/2023 |  13:29 ⇒ 13:30 | Аутор: sputniknews.com

Русија одбацује оптужбе Вашингтона о непоштовању Споразума о стратешком наоружању

Русија категорички одбацује тврдње Вашингтона о томе да Москва "не поштује" одредбе Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Министарство спољних послова (Фото:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Министарство спољних послова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Руска страна категорички одбацује тврдње америчких представника у вези са тим да наша земља "не поштује" одредбе Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Америчкој страни су преко дипломатских канала пружена детаљна званична објашњења по овом питању - саопштило је Министарство.

Како се истиче, све док Вашингтон не ревидира своју непријатељску политику према Русији и док не одустане од "политике која ствара све већу пријетњу по њену националну безбједност, било какви 'позитивни знаци' или 'излажење у сусрет' по питањима које САД покрећу у контексту реализације Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, биће неоправдани, неблаговремени и неприкладни".

То се односи, између осталог, и на питања одржавања сједница билатералне савјетодавне комисије која се бави Споразумом, прецизирано је у саопштењу.

- Не намјеравамо да оставимо без адекватног одговора непријатељске поступке САД који доводе у питање релевантност низа најважнијих одредби Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања - истиче руска страна.

Такође је прецизирано да је документ био закључен у "суштински различитим политичким реалностима и да је био дио политичког процеса потпуног другачије оријентације што се у потпуности одражава у његовој преамбули која је неотуђиви дио споразума".

- У њој се, конкретно, говори о томе да стране раде на "јачању нових стратешких односа, заснованих на међусобном повјерењу, отворености, предвидљивости и сарадњи", да се "руководе принципом недјељиве безбједности и да теже да додатно смање улогу и значај нуклеарног оружја". Морамо да констатујемо да је политика САД дијаметрално супротна свим тим циљевима - закључује руска страна.

Руска страна поново потврђује да је "непоколебљиво привржена споразуму СТАРТ као важном инструменту одржавања међународне безбједности и стабилности".

Раније су медији објавили да је Америка први пут оптужила Русију за кршење Споразума о смањењу стратешког наоружања јер Москва није дозволила америчким инспекторима да уђу у руска нуклеарна постројења, а такође је одбила да разговара о потешкоћама које су се јавиле у оквиру споразума.

Русија је одговорила да је Вашингтон својим акцијама сам поткопао принципе реализације Споразума СТАРТ у дијелу који се тиче недјељивости безбједности.

Споразум између Русије и САД о мјерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу.

Овај споразум замијенио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, замијенио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године.

Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. размијенили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година. Споразум истиче 2026. године.