latinica  ћирилица
08/02/2023 |  13:49 ⇒ 13:56 | Аутор: Политика

Галијашевић: Махићев говор опаснији од Штулановићевог

Према мишљењу професора Исламског педагошког факултета у Бихаћу Мухарема Штулановића, 9. јануара се "слави геноцидна окотина", пише Политика.
Козарац - Фото: РТРС
КозарацФото: РТРС

Да ли се у проповједима иза џамијских врата у БиХ сију клице нетрпељивости, како су то неки претпоставили послије увредљивих говора за које је регионална јавност сазнала захваљујући видео-снимцима са молитви у муслиманским богомољама? Или је можда ријеч о појединачним изгредима које добронамернији коментатори описују тезом да ни сви имами, као ни сви свештеници, нису исти, па је неминовно да се десе немили изгреди који збуњују јавност у овој осетљивој средини, пише Политика.

Најприје се појавио видео-снимак имама из Козарца, који је у иступу пред верницима називао СПЦ "сектом" а Светог Саву "зачетником фашизма", да би се после тога извинио, али тек након што је добио опомену која му је дошла из Исламске заједнице, истиче се у тексту Политике.

Неки су одмах прокоментарисали да то није ништа неоубичајено за "босанске" прилике и за збивања на муслиманским худбама, па су у прилог томе подијелили видео-снимак у којем професор Исламског педагошког факултета у Бихаћу Мухамер Штулановић пред вјерницима у џамији говори против Републике Српске, наводећи како се 9. јануара „над самим Сарајевом слави геноцидна окотина". "Ево због чега сваком Бошњаку треба да се гади овај придјев "српски" и све оно што представља Република Српске", рекао је још Штулановић и додао: "Браћо, треба предузети све што је у нашој моћи па се тек онда ослонити на драгог бога, на међународну заједницу и на неког другог", додаје се у тексту.

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић сматра да ће Исламска заједница у БиХ имати озбиљних проблема и посљедица због интеграције различитих учења у своје редове и због утицаја Изетбеговићеве странке на вјеру, као и веза с организацијама попут Муслиманске браће.

- Ове најновије изјаве нису изоловани случајеви и не треба их потцијенити. Амир Махић из Козарца јесте веома образован човек – имам који ради на докторату из шеријатских породичних прописa у земљама Магреба, а магистрирао је на тему доктората Мехмеда Беговића, иначе највећег стручњака за шеријат у Југославији, краљевини и комунистичкој, Требињцa који је као члан САНУ живио и умро у Београду - каже Галијашевић за Политику.

Стога је Махићев говор, сматра Галијашевић, опаснији од Штулановићевог, јер је образовани имам из Козарца негирао просвјетитељску улогу Светог Саве.

- Ријечи које је изрекао Махић можете свакодневно чути за говорницом Сабора Хрватске од посланика Анте Пркачина, ратног заповједника ХОС-а за Херцеговину, који се слика с Мирашом Дедеићем и, као и неки у Црној Гори, стално говори оно што смо сада чули од Махића - навео је Галијашевић.

Он каже да ће Исламска заједница у БиХ имати озбиљних проблема због утицаја с Блиског истока, вехабизма, селефизма и веза с терористичким организацијама, што је својевремено за посљедицу имало настанак параџемата и вехабијских комуна у БиХ.

- Врх Исламске заједнице то није успио да разријеши јер постоје дијелови заједнице које не контролишу ни Кавазовић, ни Ријасет, а која је дубоко антисрпска и антихришћанска. Ту ће бити потребе за озбиљним пословима. Алија Изетбеговић и СДА вратили су Бошњаке век уназад. Па муслимани, којима се по Европи пали Куран, требали би најбоље да знају да не можете тек тако да вријеђате оно што је другима свето и да се послије правите наивни и причате како то нисте знали - истакао је Галијашевић.

Он каже да треба примјетити и то да је врх Исламске заједнице у БиХ први осудио говор Амира Махића и кроз дјеловање реиса Хусеина Кавазовића направио притисак да се имам из Козарца извини.

- Извињење, наравно, јесте било неискрено од стране Махића, али тај потез реиса не смемо потцијенити, јер је ријеч о важном гесту, чак и након што је Кавазовић касније стао уз имама, што је урадио пред вјерницима у Козарцу и то само због упућеног извињења - истакао је Галијашевић.