latinica  ћирилица
08/02/2023 |  14:15 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Нешић: Неки у БиХ желе да политизују помоћ Турској

Цивилне заштите Републике Српске и ФБиХ активно учествују у санирању посљедица земљотреса у Турској, а оно што је очигледно јесте да неко жели да се све у БиХ политизује, па чак и помоћ која се пружа Турској, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је рекао да је у процесу одласка припадника Цивилних заштита Републике Српске и ФБиХ у Турску све урађено у складу са законом.

- Мени је као човјеку битно да је БиХ кроз своје цивилне заштите присутна у Турској и да помажемо у санирању посљедица земљотреса - навео је Нешић за Срну.

Он је додао да су припадници Цивилне заштите Републике Српске већ на терену, док су тимови Цивилне заштите ФБиХ у Турску отишли јуче и данас, али да од њиховог директора нема повратну информацију да ли су стигли на одредиште, те да ће у току дана покушати да ступи у контакт са њим.

Нешић је подсјетио и да је Савјет министара на данашњој хитној телефонској сједници донио одлуку о упућивању помоћи од милион КМ Турској.

Дијелове Турске и Сирије у понедјељак, 6. фебруара, погодио је разорни земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру када је, према посљедњим подацима, у Турској погинуло 8.574 људи, а повријеђено 49.133.

У Сирији је, према подацима Сиријске новинске агенције, погинуло 1.262 људи, а 2.285 је повријеђено.