latinica  ћирилица
08/02/2023 |  14:37 | Аутор: СРНА

Вујић: У Америци задовољни брзим формирањем власти, Бећировић користио прилику да се обрачунава са Српском

Амбасадор БиХ у Сједињеним Државама Бојан Вујић изјавио је Срни да су три члана Предсједништва БиХ током посјете САД имали бројне састанке на којима је америчка страна изразила задовољство због брзог формирања власти у Републици Српској и на нивоу БиХ, али је указао да је Денис Бећировић, нажалост, користио ову прилику да се обрачунава са Српском.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

Вујић је рекао да су три члана Предсједништва БиХ прошле недјеље током прве радне посјете САД имали бројне састанке од Стејт департмента, Савјета за националну безбједност, Пентагона па до Сената гдје су се састали са члановима Комитета за спољну политику.

- На свим састанцима америчка страна је изразила задовољство због брзог формирања власти у Републици Српској и на нивоу БиХ, а исказали су очекивања да ће се ускоро формирати и нова Влада ФБиХ - нагласио је Вујић.

Он је рекао да је на састанку у Пентагону разговарано о облицима сарадње између САД и БиХ, али не и о уласку БиХ у НАТО.

- Као и у ранијим случајевима, није постојао јединствен став чланова Предсједништва по многим питањима - навео је Вујић.

Нажалост, истакао је он, бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећиревић је користио ову прилику да се обрачунава са Републиком Српском и њеним представницима иако формат посјете, теме састанака и ниво на којем су примљени свакако није био прикладан за такву реторику.

Амбасадор БиХ у САД је подсјетио да су током боравка у Вашингтону чланови Предсједништва присуствовали и традиционалном Молитвеном доручку, а имали су прилике да се састану и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем са којим су разговарали о унапређењу регионалних односа.

Вујић је истакао да је након Вашингтона српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић отпутовала у Норт Порт, на позив Српске православне цркве, гдје се састала са представницима српске дијаспоре у САД.