latinica  ћирилица
08/02/2023 |  14:42 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Џуел изненађен Шмитовом изјавом; Познате процедуре склапања аранжмана са ММФ-ом

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Зоран Тегелтија разговарао је данас са резидентним представником ММФ-а у БиХ Ендрјуом Џуелом о актуелним дешавањима и будућој сарадњи са овом финсијском институцијом.
Тегелтија са ММФ-ом (Фото: Министарство финансија) -
Тегелтија са ММФ-ом (Фото: Министарство финансија)

- На првом састанку послије именовања министра Тегелтије на чело Министарства финансија и трезора БиХ, Џуел је, уз искрене честитке на новој позицији, изразио наду да ће сарадња с ММФ-ом бити интензивнија у предстојећем мандату - истиче се у саопштењу.

Саговорници су се осврнули и на изјаве током недавног обраћања Кристијана Шмита пред Британским парламентом гдје се, према медијским извјештајима, говорило о томе да "финансијске институције, попут ММФ-а, убудуће одлучније условљавају финансијску помоћ Републици Српској".

Џуел је нагласио је да је изненађен таквим изјавама те је заједнички оцијењено да су познате и стриктно прописане процедуре начина сарадње и склапања аранжмана с ММФ-ом и да је то једини начин за сарадњу.

Према Џуеловим ријечима, одлуке о активностима ММФ-а доноси Извршни одбор ове институције и њени дионичари те да се будућа сарадња у вези аранжмана између БиХ и ММФ-а покреће и одлучује у Фискалном савјету БиХ.

Тегелтија изразио је очекивање да ће се ускоро окончати процес формирања власти у Федерацији БиХ како би се у пуном капацитету посветили и сарадњи с ММФ-ом јер је у мају ове године планирана и посјета Мисије ММФ-а.

На састанку се разговарало и о актуелној политчкој ситуацији у БиХ и активностима које су приоритетне у раду Министарства финансија и трезора БиХ.