latinica  ћирилица
08/02/2023 |  16:27 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Пољопривредници траже рјешење за 500 хектара земљишта (ВИДЕО)

У Козарској Дубици данас је одржан протест пољопривредника. Траже од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства да око 500 хектара земљишта, којем је истекла концесија, буде расподијељено локалим произвођачима.
Протест пољопривредника у Дубици - Фото: РТРС
Протест пољопривредника у ДубициФото: РТРС

Концесионар је у међувремену потписао анекс уговора о наставку концесије и тужио Министарство које још није потписало. Из Министарства је упућен позив на састанак како би проблем био ријешен.

Више од двије стотине пољопривредника са око стотину трактора на протесту у Драксенићу. Захтијевају да Министарство пољопривреде око 500 хектара земљишта, које је било под 15-годишњом концесијом, стави на располагање општини, која би га додијелила дубичким пољопривредницима. Кажу да сада обрађују расцјепкане парцеле, што повећава трошкове.

- Пуно уложили у производњу, а подручју дубичке општине данас је седам музних робота у функцији, купили смо механизацију, све што прати једну фарму... Потребне су нам те површине земљишта да би заокуржили ту производњу - каже пољопривредник Драгослав Ђенадија.

Фото: РТРС

Спорно земљиште, које је власништво Републике Српске, било је под концесијом предузећа Виталенд из Градишке. Предузеће је затражило наставак концесије, на шта је Комисија за концесије дала позитивно мишљење, а Влада одлучила да се уговор потпише. Министраство уговор још није потписало, због чега је Виталенд поднио тужбу.

- У случају да дођемо у спор са концесионаром - Виталендом, можемо имати вишемилионских губитака. Морамо исплатити из буџета Министартва пољопривреде, а то, опет није у корист пољопривредника, тако да морамо добро да простудирамо и да се консултујемо са Правобранилаштвом Републике Српске и Комисијом за концесије и да видимо како ћемо у наредном периоду ријешити овај проблем - каже Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Из Министарства позивају дубичке пољопривреднике, представнике Виталенда и Правобранилаштва на састанак како би проблем био ријешен. Пољопривредници за сљедећу седмицу најављују блокаду путева, уколико нико не дође да разговара са њима.