latinica  ћирилица
08/02/2023 |  16:44 ⇒ 18:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Награђивани амерички новинар: Бајден лично наредио минирање Сјеверног тока 2

Амерички истраживачки новинар Симор Херш саопштио је данас да су експлозивне направе испод руског гасовода Сјеверни ток 2, у јуну прошле године, поставили рониоци америчке морнарице, у оквиру војне вјежбе "Балтопс".
Симор Херш (Фото: commons.wikimedia.org) -
Симор Херш (Фото: commons.wikimedia.org)

Како наводи Ројтерс, Херш је у чланку објављеном на свом сајту навео, позивајући се на неименовани извор, да је одлуку о минирању Сјеверног тока 2 донио лично предсједник САД Џозеф Бајден.

Према Хершу, Бајден је то учинио девет мјесеци након разговора са званичницима администрације који се баве националном безбједношћу, Џејком Саливеном, државним секретаром Ентонијем Блинкеном, подсекретаром за политичка питања Викторијом Нуланд и другима.

ТАСС наводи да је Бијела кућа категорички одбацила наводе из Хершовог текста.

- Ово је потпуна лаж и фикција - рекла је портпаролка Сјавета за националну безбједност Бијеле куће Адријен Вотсон.

Руско министарство спољних послова саопштило је да Сједињене државе имају пред собом питања на која треба да одговоре у вези са експлозијама на подморским гасоводима Сјеверни ток.

Симор Херш је истраживачки новинар који је кроз каријеру писао, поред осталих, и за "Њујоркер" и "Њујорк тајмс", а 1970. добио је Пулицерову награду.

Компанија Норд Стрим АГ, која је изградила Сјеверни ток 2, извијестила је 27. септембра да су гасоводи Сјеверни ток 1 и 2 претрпјели непоправљиву штету.

Шведски сеизмолози су касније објавили да су 26. септембра забиљежене двије експлозије дуж гасовода Сјеверни ток, у ексклузивној економској зони Шведске и Данске у Балтичком мору.