latinica  ћирилица
08/02/2023 |  17:50 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Сјећање на приједорске полицајце страдале у рату (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца и служењем парастоса обиљежена је 29. годишњица од страдања полицајаца из Приједора.
Приједор-помен полицајцима - Фото: РТРС
Приједор-помен полицајцимаФото: РТРС

На данашњи дан 1994. године у одбрани западних граница Републике Српске погинуло је осам полицајаца из овог града, а пет их је рањено.

На Грабешкој висоравни, са својим саборцима у оквиру посебне јединице полиције, 8. фебруара 1994. године тешко је рањен и полицајац Младен Гаврановић.

- Због временских услова и конфигурације терена муслиманске снаге су нас успјеле опколити и због тог смо имали толике губитке. Срећни смо што је већина остала жива, али жалимо за нашим страдалим колегама - каже Гаврановић.

У знак сјећања, запаљене су свијеће и положени вијенци испред спомен плоче у Полицијској станици Приједор 2.

- Ово је још један јако тежак дан за приједорске ратне полицајце. Сјећамо се погинулих припадника полиције у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и на тај начин показујемо да нису заборављени и да њихова жртва који су уградили у темеље Републике Српске никада неће бити заборављена - поручио је Сретоја Вујановић, начелник ПУ Приједор.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор напоменуо је да породице страдалих полицајаца могу да рачунају на подршку Града, као што је то било и до сада.

- На нама, младим генерацијама, као и на будућим генерацијама је да будемо сложни, јединствени и да чувамо, градимо и јачамо Српску - поручио је Јавор.

У одбрани Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула су 782 припадника Министарства унутрашњих послова, од којих је 74 са подручја Приједорске регије.