latinica  ћирилица
08/02/2023 |  18:49 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Уводи ли се ред у безбједносни сектор БиХ? (ВИДЕО)

На сутрашњој сједници Савјета министара очекују су именовања директора и њихових замјеника у најмање десетак агенција, одбора и дирекција на нивоу БиХ. Јавности је посебно занимљив безбједносни сектор.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Руководству Обавјештајно безбједносне агенције БиХ и Службе за послове са странцима већ годинама је истекао мандат. Слична ситуација је и у другим безбједносним агенцијама.

Због очигледних несугласица између СДП-а и НиП-а, дан пред сједницу Савјета министара, на којој се очекује именовање новог руководства ОБА није познат насљедник Османа Мехмедагића. У јавности се спекулише са именима бившег директора Алмира Џуве, Фехмије Садиковића тренутно службеника ОБА и Ердауна Кафеџића, шефа Уреда за борбу против корупције у Кантону Сарајево.

- Видио сам много имена о којима никада нисмо размишљали. Име ће бити прочитано на сједници Савјета министара. За њега ћемо преузети пуну одговорност. Одговорна, способна, стручна особа. Логично је да бирамо нама блиске људе и за које вјерујемо да су квалитетни и да имају нормалне дипломе - истакао је Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара / НиП/.

Док бошњачка страна усаглашава име првог обавјештајца, незванично нам је потврђено да је Ристо Зарић српски кандидат за позицију замјеника директора ОБА, коју је већ једном обављао.

Кадрови СДА и опозиције из Српске у ОБА, Осман Мехмедагић и Трифко Буха више од три године су у тзв. техничком мандату и нови сазив Савјет министара ријешен је да им избије из руку алат којим утичу на процесе у земљи.

- Свјесно су као алат у политици користили ОБА и тиме задржавали Мехмедагића и Буху, мислим да је то вријеме прошло. Она не може бити средство једне политичке структуре ако желимо да градимо односе у овој земљи на адекватан начин и логично је да ту дође до персоналних промјена и ја цијеним да то треба урадити на првој сједници Савјета министара и не треба заказивати сједницу Савјета министара ако то питање нећемо ријешити - каже Сташа Кошарац министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Ипак на дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара нема именовања новог руководства ОБА. Пажњу привлачи именовање директора Службе за послове са странцима, најближи директорској фотељи је Жарко Лакета, бивши начелник полиције у Требињу.

Кадар СДА Хусеин Нанић требао би бити разријешен с мјеста директора Агенције за полицијску подршку, непознаница је кога је Шесторка предложила. Министри ће се изјашњавати и о ранг листи кандидата за руководство Дирекције за координацију полицијских тијела. Челна позиција припада Бошњацима и спекулише се да ће Шесторка предложити Нусрета Селимовића, комесара сарајевске полиције у оставци. Најављена су још именовања у безбједносном сектору.

- Видјећемо ко су канддидати, видјећемо да ли ће до именовања доћи. Мој задатак је поштујем заком и законске процедуре и тиме ћу се руководити у свом раду како убудуће тако и на сутрашњој сједнии Савјета министара - навео је Ненад Нешић министар безбједности у Савјету министара.

ОБА БиХ неријетко је била сервис страних служби оцјена је аналитичара, кориштена је за обрачун са политичким противнициа, ударе на Републику Српску и њено руководство као и на хрватски политички фактор. Савјет министара има прилику да на сутрашњој сједници раскрсти са оставштином СДА и Османа Мехмедагића пошаље у пензију.