latinica  ћирилица
08/02/2023 |  18:54 | Аутор: СРНА

Макрон честитао Дан државности Србије

Француски предсједник Емануел Макрон честитао је предсједнику Србије Александру Вучићу предстојећи Дан државности, изражавајући жељу да се настави развој односа између двије земље.
Београд: Макрон и Вучић (Фото:Tanjug / PREDSEDNISTVO) -
Београд: Макрон и Вучић (Фото:Tanjug / PREDSEDNISTVO)

- Жеља ми је да се настави развој односа између наших земаља, који се напајају из богате историје испуњене заједничким сјећањима, али и који су одлучно окренути ка будућност. За Вашу земљу та будућност је у перспективи придруживања ЕУ, признатој Србији и другим земљама региона - навео је Макрон.

Макрон је истакао да европски циљ Србије јесте историјски избор, који изискује значајне напоре Србије како би се наставиле и довршиле већ предузете структуралне реформе, међу којима је реформа правосуђа један од најбољих примјера.

- Изискује, такође, и усагалашавања са ставовима које брани ЕУ, у вези са главним питањима спољне политике, али и недвосмислену подршку вриједностима које су основа тих ставова. Обухвата и дијалог са Приштином с циљем нормализације, која значи снажно политичко ангажовање двије стране како би се учинили неопходни компромиси - навео је он.

Француски предсједник закључује да су предузети напори улог за модернизацију Србије и за њено прикључење простору просперитета и безбједности који представља ЕУ, а која је, како је истакао, способна да одговори на тежње својих грађана.

- Можете да рачунате на моје лично ангажовање да Француска настави са подршком у том циљу. Наставићемо да радимо како бисмо проширили наше билатералне односе. Они су већ обиљежени високим нивоом узајамног повјерења и неспорном економском динамиком вођеном заједничким пројектима, као што је београдски метро - навео је Макрон.

Он је истакао да Француска намјерава да подржава Србију у њеној зеленој и дигиталној транзицији, уз финансијску подршку Француске агенције за развој, те изразио задовољство што је Француска изабрана за почасног госта Сајма књига у Београду ове године.

Дан државности Србије обиљежава се 15. и 16. фебруара.

Установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак против Османлија, а прославља се и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године објављен и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.