latinica  ћирилица
08/02/2023 |  19:28 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Суђење за Добровољачку - свједок Тужилаштва: Заробљени смо и малтретирани у просторијама ФИС (ВИДЕО)

Свједок Тужилаштва БиХ Жарко Лопатић пред Судом БиХ на суђењу "Ејупу Ганићу и другима", који су оптужени за злочине у Добровољачкој 3. маја 1992. године, рекао је да су заробљени 3. маја и да су тучени и малтретирани у просторијама ФИС-а.
Оптужени за злочине у Добровољачкој улици - Фото: РТРС
Оптужени за злочине у Добровољачкој улициФото: РТРС

Лопатић је навео да је служио војни рок у касарни "Слободан Принцип Сељо" у Лукавици, одакле је 2. маја отишао на утовар "канцеларијског материјала" из Друге војне области у касарну на Бистрику.

- Већ 2. маја 1992. године када смо дошли више се нисмо враћали, а тај дан око 13.00 часова кренуо је напад на команду. Прије подне је дошао један официр и рекао нам да се на Скендерији пуцало на возило које нам је довозило храну и возач који је био погођен је довезао возило, а он није преживио - испричао је Лопатић.

Он је навео да је након напада на команду он био распоређен према Миљацки одакле се пуцало и напад је трајао цијело послије подне тромблонима, зољама, а убачен им је и сузавац. Напад је ослабио нешто прије поноћи.

Лопатић је напоменуо да су 3. маја у команду дошли Алија Изетбеговић са Унпрофором и да су добили наређење да се пакују и да иду у Лукавицу, да је формирана колона и да је он био у задњем камиону, а на крају колоне била су два возила Унпрофора.

- Речено нам је да сједнемо на патос и да спустимо оружје, а након стотињак метара стао је камион јер се онај испред нас покварио - свједочио је Лопатић додајући да је колона која је формирана поново стала и да се чула пуцњава на почетку колоне.

Он је нагласио да је према њима притрчала група наоружаних људи који су имали беретке и били обучени у различиту одјећу.

- Наредили су да бацимо оружје, а са мене су скинули шљем, одузели пушку и гурнули ми руке на потиљак, прибили уз зид и ударали по глави кундацима и пушкама - испричао је Лопатић.

Он је испричао да им је пришла група од пет наоружаних лица, који су били обучени у војну и цивилну одјећу, са береткама на којима су били љиљани, те да су их разоружали и с рукама изнад главе постројили уз зид ударајући их.

- Чуо сам галаму испред, било је неко санитетско возило, отворили су врата и неко је опалио из аутоматске пушке. Неки официр је пао из санитета - испричао је Лопатић.

Он је навео да је група почела купити оружје и удаљавати се кад је дошла специјална јединица, чији су се припадници коректно понашали.

Потом су спровели њих 30 у Републички СУП /Секретаријат унутрашњих послова/, гдје су их пописали, а потом их је преузела "војска слична оној који су их заробили", те су одведени у ФИС, гдје су ударани и малтретирани.

- Било је и цивила и униформи. Улазио је како је ко хтио - рекао је Лопатић, посебно описујући повреде на двојици резервиста који су били у доњем вешу.

Он је навео да су сутрадан дошли УНПРОФОР и командант Ђурђевац, који је питао гдје му је војска и расправљао се са људима у ФИС-у, те да су након тога пребачени у Лукавицу.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Хамид Бахто, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Одбране су свједока Лопатића испитивале због чега је у истрази навео да су у Добровољачкој улици били наоружани цивили, а данас спомиње да су имали и дијелове војне одјеће на шта је он одговорио да су имали неке дијелове цивилне а неке војне одјеће, те да он не сматра да је неко војник ако није у комплетној униформи.

На питања Ганићевог адвоката Лејле Човић да ли му је познато да су 2. маја биле жестоке борбе у Сарајеву, да је ЈНА пуцала у центру града, те да је запаљена зграда Поште, Лопатић је одговорио да он то није ни видио, ни чуо.

Он је рекао да су прошли недалеко од Поште, али да није примијетио да је зграда запаљена, те да су се кретали погнуте главе.

Потврдио је да је командант Ђурђевац, када је дошао у ФИС, пријетио да ће запалити град.

Цјелокупно испитивање свједока није се могло добро чути због коментара у публици смјештеној у дијелу који је одвојен стаклом од дијела у којем су учесници поступка, те да их нису могли утишати ни редари.

Суђење се наставља 22. фебруара.