latinica  ћирилица
08/02/2023 |  19:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Краљ Чарлс без круне на новим поштанским маркама (ФОТО/ВИДЕО)

Британска Краљевска пошта објавила је данас дизајн нових поштанских марака на којима ће се наћи лик краља Чарлса Трећег, али ће он на њима бити приказан без круне или било ког другог краљевског обиљежја.
Краљ Чарлс Трећи (Фото: EPA-EFE/ANDREW BOYERS) -
Краљ Чарлс Трећи (Фото: EPA-EFE/ANDREW BOYERS)

Како наводи Би-Би-Си, дизајн нове марке одобрио је лично краљ.

- Информација коју смо добили из палате била је да је краљ желио да све изгледа једноставно. Ради се о људској слици, без уљепшавања - рекао је директор поште Дејвид Голд.

Дизајн нове марке је у већој мјери минималистички у односи на раније, и за разлику од многих претходних марака са монарсима које садрже круне, односно дијадеме ако је ријеч о краљицама, на новој неће бити никаквих монархистичких симбола. Изгледом ће подсјећати на профил краљице Елизабете Друге који је начинио умјетник Арнолд Мачин 1967. године.

- Последњих 70 година имали смо истог монарха, а од 1967. имамо скоро исте марке - рекао је Голд и додао да ће се људи сада навикавати на то да виде нову слику на маркама прве и друге класе.

Британске поштанске марке су јединствене по томе што не приказују име земље, а нове марке немају ништа осим краљеве главе, цијене и, према посљедњем дизајну, приложеног бар кода, преноси британски јавни сервис.

Краљ Чарлс тако постаје седми монарх који се појављује на маркама. Прва је била краљица Викторија, чији се лик појавио на поштанским маркама 1840. године.