latinica  ћирилица
08/02/2023 |  20:36 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Српска незаобилазна у одлучивању

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да ниједна одлука у БиХ не може да прође без сагласности представника из Српске, која се не може ни заобићи нити понизити.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће бити подржана само уставна БиХ, а не имагинарна, и да ће Република Српска наставити да се бори за своје позиционирање, путем своје структуре.

Он је навео да не постоји државни него заједнички ниво БиХ којег представљају два ентитета и три конститутивна народа.

- Сада слушамо како наводно Српска отима надлежности БиХ, што није тачно. То је спин који иде за тим да се поништи то да су се од Српске отимале надлежности путем међународне интервенције високих представника и Уставног суда БиХ - рекао је Додик за АТВ.

Додик је подсјетио да су од Српске отете 83 надлежности и да је доведена у позицију да реафирмише политику која иде за тим да се бори за поврат надлежности, што није једноставно.

Он је подсјетио да је власт која је на нивоу Републике Српске, присутна и у заједничким институцијама - Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара.

Према његовим ријечима, то је сада етаблирано и ниједна одлука не може да прође без сагласности представника из Српске, а то значи - ако нема договора, онда нема ничега, јер се не може ни заобићи ни понизити Република Српска.

Српска финансијски стабилна упркос изазовној години

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће ова година из низа разлога бити изазовна и тешка, али да Српска улаже напоре да сачува радна мјеста, одржи финансијску стабилност и нормално функционисање.

Додик је истакао да је тренутно забиљежен рекордан број запослених у Републици Српској, 289.000, док је прије десетак година било дупло мање.

- У вријеме када сам био премијер Српске запослених је било око 140.000. Када смо преузели власт наш домаћи производ у апсолутном износу износио је 4,1 милијарду, а данас је 13 милијарди - рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је подсјетио и да су нето плате у Републици Српској прошле године повећане за 13,9 одсто.

- На прави начин парирали смо инфлаторним ударима који су били веома тешки, тако што смо више од 650 милиона КМ уложили у санацију инфлаторних удара кроз повећање плата, социјалне интервенције, једнократне подршке и друго - навео је Додик.

Он је нагласио да је у овом мјесецу Влада Републике Српске обезбиједила средства за исплату пензија, што износи између 130.000 и 140.000 на мјесечном нивоу, те подсјетио да је 1998. године укупан годишњи ниво исплата пензија био 9,6 милиона.

- Данас је просјечна плата у Републици Српској 1.211 КМ и то није резултат само инфлације, како неки желе да покажу, него и наших уложених напора у борби против инфлације - напоменуо је Додик.

Када је ријеч о енергетици, Додик је истакао да Република Српска у нормалним околностима има сигурну производњу електричне енргије, довољну за потребе становништва Српске.

- Остаћемо фокусирани и на редовно снабдијевање нафтом и нафтним дериватима. Нисмо велики зависници од гаса, те ћемо покушати да развијемо неке друге алтернативне изворе енергије, као што је вјетар, сунце и друго - навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска производи и довољне количине хране, те да је план да се направи механизам да произвођачи који користе републичке подстицаје своје производе прво понуде домаћем тржишту.

- Субвенције за пољопривредну производњу смо са 70 милиона КМ повећали на 180 милиона КМ и ових дана са представницима пољопривредних произвођача разговара се о томе како на прави начин моделирати правилник о расподјели, који ће задовољити што већи број произвођача - истакао је Додик.

Када је ријеч о акцизама на гориво, Додик је напоменуо да је потребно добро анализирати ситуацију, па онда одлучити о њиховом укидању.

- Акцизе на нафту и нафтне деривате иду искључиво на изградњу и одржавање путева, ауто-путева и основица су за задуживање код европских банака, када разматрају да ли да одобре кредит за изградњу ауто-пута - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је то веома осјетљиво питање, те да без обзира на то што држава има потребу и за већим стопама то у овом тренутку није могуће имати.

- Али, исто тако не смије ни да их укине због себе и због будућности, те ако желимо да даље градимо ауто-путеве, онда акцизе морамо задржати бар на овом нивоу на којем су сада - рекао је Додик.