latinica  ћирилица
09/02/2023 |  08:59 ⇒ 10:47 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко: Нови шеф мисије НАТО у Београду бави се увлачењем Србије у Алијансу

Новоименовани шеф мисије НАТО у Србији генерал Ђампјеро Романо показао је лицемјерство када је казао да се залаже за партнерство са Београдом уз поштовање неутралности, док ће се у стварности бавити увлачењем Србије у сарадњу са Алијансом, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Разумије се да је у овом случају најбитније да се Срби било којим средствима натјерају да пређу преко прошлости, да забораве на злочиначку НАТО агресију 1999. године. Отуд и лукава увјерења Романа да је неопходно "ићи напред", "гледати ка бољој будућности", рекао је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је тако реаговао на интервју новоименованог шефа мисије НАТО у Србији генерала Ђампјера Романоа једном београдском медију који је поручио да НАТО наводно не ратује против Русије.

Руски амбасадор истиче да његова размишљања и изјаве показују супротно.

- На примјер, генерал позива на "побједу над Путином". Такав циљ ставља само зараћена страна, зар не? Говорећи о митолошкој руској пријетњи, Романо информише о повећању снага Алијансе на источном крилу. Дакле, признаје: пакт заправо све ближе прилази нашим границама, очигледно са непријатељским намјерама, а то је дефинисано и у новом стратешком концепту НАТО-а - казао је Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије у Србији каже да је Москва, баш због те директне пријетње по безбједност Русије, коју ствара Алијанса, између осталог и у Украјини, била приморана да започне специјалну војну операцију.

- А испоруке Кијеву смртоносног наоружања, чиме се генерал тако поноси? Зар то није учешће у оружаном конфликту? Украјина је само оруђе у рукама САД и њихових савезника по НАТО пакту - оцјењује Боцан-Харченко.

Амбасадор напомиње да се генерал НАТО наводно залаже за поштовање међународних закона, а не прецизира којих.

- Вјероватно, оних попут арбитрарних "правила" заједничког Запада. По којим законима је кијевски режим 2014. године освојио власт након државног удара, организованог уз подршку Запада? По којим законима дуги низ година Украјина се напумпава оружјем, којим се уништава цивилно становништво Донбаса? Наши војници ће и даље елиминисати та наоружања - поручио је Боцан-Харченко.

Додаје да је у интервјуу са генералом НАТО створена изопачена слика о дешавањима на фронту у Украјини.

- Руске трупе успјешно настављају своју ослободилачку мисију. Препоручујемо да се прате извјештаји Министарства одбране Русије - казао је Боцан-Харченко.