latinica  ћирилица
09/02/2023 |  09:03 ⇒ 09:09 | Аутор: sputniknews.com

Русија скреће пажњу УН: Украјинска војска би могла да користи и хемијско оружје

Русија ће и у будућности скретати пажњу свјетске јавности на то да украјинска војска вјероватно користи хемијско оружје, изјавио је први замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански на сједници Савјета безбједности УН о ситуацији у Украјини.
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Указали смо и на свједочанства да украјинска војска користи хемијско оружје, а која су објављена на интернету. Чим се појави прецизнија информација ми ћемо поново скренути пажњу на ту тему - написао је на Телеграму.

Пољански је навео да је на сједници Савјета безбједности УН говорио и суоснивач групе "Пинк флојд" Роџер Вотерс.

- Роџер је желио да буде уздржан како би избјегао оптужбе да је на нашој страни и одлучио је да не говори у своје име, већ у име већине оних чији глас не долази до владајућих кругова и не чује се. Он је указао и на то да је наше акције у Украјини испровоцирао Запад. Лајтмотив је био позив да се заустави безумље западних војно-индустријских кругова, који од сваког рата добијају баснослован новац и због тога и нису заинтересовани за мир - истакао је он.

Вотерс је излагао на схедници Савјета безбједности УН о Украјини на позив Русије. Сједница је била посвећена томе како испоруке западног оружја у Украјини утичу на одуговлачење конфликта.

Волтерс је током говора позвао да се по хитном поступку потпише примирје у Украјини.