latinica  ћирилица
09/02/2023 |  10:11 ⇒ 10:13 | Аутор: РТС

Ноћна војна парада у Пјонгјангу - приказана нова интерконтинентална балистичка ракета

Сјеверна Кореја је одржала ноћну војну параду у Пјонгјангу поводом обиљежавања 75. годишњице од оснивања своје војске на којој је приказан до сада највећи број интерконтиненталних балистичких пројектила, објавила је државна новинска агенција КЦНА, а преносе Ројтерс, Танјуг и РТС.
Ноћна парада у Пјонгјангу (Фото: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY) -
Ноћна парада у Пјонгјангу (Фото: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY)

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун присуствовао је војној паради са својом ћерком, за коју се сматра да је могућа насљедница оца на челу Сјеверне Кореје, пренио је Ројтерс.

Државни медији су објавили да је Сјеверна Кореја на паради приказала више интерконтиненталних балистичких пројектила него икада раније, тактичке нуклеарне јединице и наговијестила ново оружје на чврсто гориво.

Снимци које су објавили државни медији показују чак 11 "хвасонг-17" највећих интерконтиненталних ракета у Сјеверној Кореји, за које се претпоставља да имају веома велики домет, објавила је британска агенција.

"Хвасонг-17" је први пут тестиран прошле године, а Пјонгјанг је напредовао у свом програму балистичких пројектила и лансирању већих и напреднијих ракета, упркос резолуцији и санкцијама Савјета безбједности Уједињених нација.