latinica  ћирилица
09/02/2023 |  10:38 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Конференција "Балкан солар самит" у Бањалуци; Обновљива енергија - шанса за развој (ФОТО/ВИДЕО)

У Културном центру Бански двор у Бањалуци је у току дводневна конференција "Балкан солар самит" посвећена соларној индустрији и енергетици.
Конференција "Балкан солар самит" - Фото: РТРС
Конференција "Балкан солар самит"Фото: РТРС

На конференцији ће бити ријечи и о трговању обновљивим изворима енергије и успостављању берзе електричне енергије.

Конференција "Балкан солар самит"

Конференцији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и око 350 званица из региона.

- Ја сам овдје дошао да кажем да је држава спремна да чује ваше мишљење и приједлоге и да се прилагоди свему ономе што је потребно. Ми ћемо то и урадити. Ако држава не направи регулаторни оквир и сваки други, онда та идеја као и да не постоји - рекао је Додик.

Генерални директор "Етмаха" и спонзор Балкан солар самита Синиша Максимовић рекао је постоје сектори обновљивих извора у пуном капацитету.

- Имамо законодавну и регулаторни систем. Развојна шанса која нам се пружа у наредном периоду је огромна и требамо је искористити - навео је Синиша Максимовић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић додао је да су потребни нови пројекти.

- Увјерен сам да је овај скуп прилика да разбије досадашња искуства, мишљења о вриједностима и важностима соларне енергије и потреби даљег развоја соларних пројеката на нашим просторима, али истовремено да разбије наше дилеме које се већ сада појављују у погледу развоја соларне енергије - истакао је Ђокић.

Генерални спонзори конференције су Влада Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.