latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:07 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Никшић: Главна опструкција за формирање Владе ФБиХ не пријети у Дому народа

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић сматра да би главне опструкције за збор Владе Федерације БиХ могли да праве предсједник, односно потпредсједници ФБиХ, да пријетња није у Дому народа федералног Парламента.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Никшић је појаснио да кандидат СДА за предсједника, односно потпредсједника ФБиХ Рефик Лендо, како је најавио његов страначки лидер, неће дати сагласност за владу без СДА, а онда приједлог уопште не може доћи пред парламентарце.

- Да би се уопште ушло у процедуру именовања Владе, било да добије или не добије већину у било којем дому, морају потписати и предсједник и оба потпредсједника ФБиХ - рекао је Никшић за БХТ1.

Он сматра сматра да би се могло догодити, ако не буду спријечене опструкције, да у ФБиХ остане Влада која је готово четири године у техничком мандату и то без три министра.

- На једној од посљедњих сједница федералне Владе демонстрирали смо да политичке партије које чине дио нове парламентарне већине у ФБиХ имају већину и у садашњој федералној Влади и можемо практично блокирати или доносити одлуке без министара из СДА - рекао је Никшић, који је још најизвјеснији кандидат за новог федералног премијера.

Лидер најјаче политичке странке "осморке" сматра да ова групација странака има стабилну већину у Парламенту ФБиХ, а материјализоваће је доношењем потписа.

Он очекује 59 или 60 потписа, што би јасно показало да, како каже, они који желе опструкције - опструишу вољу грађана.

- СДА ради то што ради, они најављују блокаде. Успјели су да остваре већину у клубу Бошњака у Дому народа, на начин да су три делегата на волшебан начин, неком политичком трговином, промијенила страну. Један им је припао из оне фамозне куглице, "киндер јајета" - подсјетио је Никшић.