latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:14 ⇒ 11:55 | Аутор: Агенције

Изасланик УН-а: Сиријцима погођеним земљотресом потребна апсолутно свака помоћ

Сиријцима погођеним земљотресом који је у понедјељак погодио Сирију и Турску потребна је апсолутно свака помоћ, изјавио је данас у Женеви специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Геир Педерсен најављујући долазак првог конвоја хуманитарне помоћи УН за ту земљу.
Земљотрес (Фото:  EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Земљотрес (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Педерсен је рекао да су УН добиле увјеравања да ће прва помоћ прећи данас из Турске у Сирију, позивајући на уклањање политичких сметњи да помоћ добију они којима је најпотребнија, пренио је Ројтерс.

Први конвој хуманитарне помоћи УН за људе на сјеверозападу Сирије погођене земљотресом налази се на путу ка граници јужне Турске и требало би данас да пређе границу, рекла су данас два извора из хуманитарних организација.

Један извор је рекао за Ројтерс да је у конвоју шест камиона.

Турски званичник је рекао да је гранични прелаз Баб ал-Хава отворен за хуманитарну помоћ и да ће власти отворити још неколико прелаза након два дана ако буде добро обезбјеђење.

Уједињене нације су описале приступ области Сирије под контролом опозиције преко Баб ал-Хаве као "пут спаса" за око четири милиона људи који се ослањају на хуманитарну помоћ.

У Сирији је укупан број погинулих најмање 3.162, укључујуц́и 1.900 у областима које држе побуњеници на северозападу.

Помоћ УН из Турске добијало је прошле године сваког мјесеца 2,7 милиона људи на сјеверозападу Сирије, у поређењу са 43.500 људи мјесечно који су добијали помоћ са рута унутар Сирије од августа 2021. године, пренијела је британска агенција.