latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:29 ⇒ 11:33 | Аутор: sputniknews.com

Москва упозорила: Америка ће сносити посљедице због умијешаности у експлозије на гасоводима

Москва је сигурна да ће бити посљедица по Сједињене Америчке Државе након објављивања истраге о умијешаности Вашингтона у експлозије на гасоводима "Сјеверни ток", упркос томе што амерички званичници све негирају, рекао је за Спутњик замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL) -
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL)

- Јучерашња вијест је потврдила оно што смо ми закључили - званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова јуче је казала да никада нисмо сумњали у то да су САД, а можда и друге земље НАТО-а умијешане у ту нечувену саботажу - рекао је Рјабков.

Како је додао, очигледна и веома примјетна "жеља западњака да након експлозија разводне питање истраге, да га забашуре и да спријече руске представнике да учествују у томе, кријући се иза демагошких изјава о томе да су то преосјетљиве теме - био је јасан знак да ту нису чиста посла".

- Како и у којим форматима даље дјеловати, узимајући у обзир материјал америчког новинара Симора Херша - то је друго питање. Мислим да ће то имати посљедице, једноставно је немогуће да их не буде, упркос свим бројним демантима који су моментално услиједили од званичника из Вашингтона - поручио је Рјабков.

Раније је амерички новинар Симор Херш објавио истраживање о саботажи гасовода "Сјеверни ток". Он тврди, позивајући се на неименоване изворе, да су експлозију организовали амерички рониоци помоћу Норвешке.

Секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев, коментаришући материјал новинара, истакао је да Москва нема податке о томе ко је извршио диверзију гасовода.

Представник Пентагона Харон Херн је изјавио да су подаци о учешћу САД у експлозијама неистинити.

Терористички напади на "Сјеверни ток 1" и "Сјеверни ток 2" догодили су се 26. септембра. Оператор гасовода, компанија Норд стрим АГ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће процијенити када ће штета бити санирана.

Њемачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је ријеч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о дијелу међународног тероризма.

Предсједник Русије Владимир Путин је раније рекао да иза диверзија на гасоводима стоји онај који настоји да коначно прекине везе Русије и ЕУ и додао да је то чин међународног тероризма, чији је циљ уништавање енергетске сигурности читавог континента.