latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:33 ⇒ 11:39 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Истрага америчког новинара указује на неопходност међународне истраге

Истрага америчког новинара, добитника Пулицерове награде Сејмура Херша, о диверзији на "Сјеверним токовима" још једном показује да је неопходна отворена међународна истрага, као и да треба да буду кажњени они који су за то одговорни, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV)

Предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин је раније изјавио да чињенице које је о експлозијама на гасоводима "Сјеверни ток" објавио амерички новинар треба да буду основа за међународну истрагу, као и да предсједник САД Џозеф Бајден треба да буде позван на одговорност.

- Појава таквих материјала поново показује да је неохподно спровести отворену међународну истрагу о том нападу без преседана на најважнију инфраструктуру, на кључну инфраструктуру, која има кључни међународни значај. То се не може оставити без откривања криваца и њиховог кажњавања - рекао је Песков.

Он је подсјетио на то да је руска страна већ саопштавала "све податке који указују на умијешаност Англосаксонаца" у организовање терористичких напада.

- Чланак дефинитивно, још једном понављам, неки елементи могу бити оспорени, неке елементе треба доказати, али он се одликује дубином анализе, чврстином излагања и тако даље. Не обраћати пажњу на њега било би у најмањој мјери неправедно. Посебно у земљи каква је Њемачка, која је усљед тог терористичког напада лишена врло важног енергетског објекта - додао је Песков.

Портпарол Кремља је такође примијетио да не може да не чуди то што истрага америчког новинара није наишла на одјек на Западу.

- Наравно, анализирајући све изјаве у Сједињеним Америчким Државама и у Вашингтону, врло је важно да сви представници медија - не само руских, него и иностраних - обрате пажњу на, можда у понечему спорну, али врло озбиљну публикацију господина Херша о претпостављеној непосредној умијешаности Бијеле куће у организацији саботаже и терористичких напада на кључну енергетску инфраструктуру у Балтичком мору. Нажалост, чланак није наишао на широки одјек у западним медијима, што не може да нас не чуди - рекао је Песков.

Амерички новинар Сејмур Херш потврдио је у сриједу Спутњику ауторство чланка о експлозијама на првом и другом гасоводу "Сјеверног тока".

Херш у материјалу наводи да су амерички рониоци током вјежби НАТО-а Baltops на љето 2022. године испод цјевовода "Сјеверног тока" поставили експлозив, који су три мјесеца касније активирали Норвежани.

Предсједник САД Џозеф Бајден је одлучио да одобри диверзију на "Сјеверним токовима" након више од девет мјесеци тајних разговора с тимом за националну безбједност САД, тврди Херш.

Касније је Пентагон саопштио за Спутњик да САД нису умијешане у експлозије на руским извозним гасоводима "Сјеверни ток".

Терористички напади су се догодили 26. септембра, истовремено на два крака "Сјеверног тока".

Њемачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је ријеч о планираној диверзији.

Оператер "Сјеверног тока", компанија Норд стрим АГ, саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће процијенити када ће они бити поправљени.

Главно тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак по дјелу међународног тероризма.

Предсједник Русије Владимир Путин је изјавио да је очигледно да су експлозије на гасоводима терористички напад.