mtel
latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:55 ⇒ 12:59 | Аутор: srpskainfo.com

Ковачевић: Нико из СНСД се не јавља Шмиту; Искључиво постоји комуникација са ОХР

Да ли се неко други тајно јавља Кристијану Шмиту, то је нешто што не знамо, али са сигурношћу могу да кажем да се нико из СНСД не јавља Кристијану Шмиту, рекао је Радован Ковачевић, савјетник предсједника Републике Српске и портпарол СНСД, коментаришући наводе из интервју Шмита за НИН.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић тврди да искључиво постоји комуникација са људима из ОХР, јер никада није оспорено да у Дејтонском споразуму постоји канцеларија високог представника.

-  Али, оспоравамо да тренутно у БиХ постоји високи представник, јер никада послије Валентина Инцка, који је поднио оставку у Савјету безбједности УН, нико није изабран за његовог насљедника - додаје Ковачевић.

Када је ријеч о сусрету са Додиком кога Шмит помиње у интервјуу, Ковачевић каже да се то десило 2016. када је Шмит био министар пољопривреде Савезне Републике Њемачке.

- Додик се тада сусрео са њим, као предсједник Републике Српске, са намјером да заштити интересе пољопривредних произвођача у Српској. Телефонски разговор који помиње Кристијан Шмит, такође се догодио. Присуствовао сам и том разговору са Шмитом који је тада наводно требало да дође као насљедник Валентина Инцка. Међутим, Додик му је и тада отворено рекао да неће постојати са њим било каква комуникација уколико не буде изабран у складу са оним како предвиђа Анекс 10, да мора да постоји релевантна резолуција Савјета безбједности УН - истакао је Ковачевић.

С обзиром да до усвајања те резолуције никада није дошло, Ковачевић тврди, из тог разлога Милорад Додик никада није прихватио Шмита као високог представника, Република Српска га никада није прихватила као високог представника јер он није високи представник.

- Ту се та прича завршава - каже Ковачевић за Српскаинфо.

Подсјећања ради, Шмит је, између осталог, рекао да је претходних година било тренутака у којима су се Додик и он повремено сусретали.

- Дуго се познајемо. Прије двије године смо разговарали телефоном о мом именовању и тада ми је понудио да се сусретнемо, али се чини да га је у међувремену напустила храброст. Некада је боље не разговарати, већ пустити да се прича сама развије. Понекад људи контактирају са мном или са неким из мог тима, али не желе да се њихово име помиње у јавности и то поштујем - рекао је њемачки дипломата.