latinica  ћирилица
09/02/2023 |  12:35 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Без подршке бошњачком вету на Закон о непокретној имовини

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске није прихватило захтјев Бошњака за утврђивање повреде виталног националног интереса у Закону о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, јер, како је образложено, није конкретизован.
Уставни суд Републике Српске - Фото: СРНА
Уставни суд Републике СрпскеФото: СРНА

- Предмет одлучивања Вијећа било је питање прихватљивости захтјева Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске, за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа у Закону о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, који је Народна скупштина Републике Српске изгласала на сједници одржаној 28. децембра 2022. године - саопштено је из Вијећа.

Из Вијећа наводе да образложење одлуке не садржи разлоге који се могу довести у везу са релевантним одредбама Устава Републике Српске о заштити виталних националних интереса конститутивних народа одређених амандманима на Устав Републике Српске.

Вијеће је утврдило да овакав захтјев није прихватљив, с обзиром на то да се, као и у више случајева до сада, образложење одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса не може сматрати образложењем у смислу одредаба Пословника о раду Уставног суда Републике Српске.