latinica  ћирилица
09/02/2023 |  13:54 ⇒ 13:56 | Аутор: sputniknews.com

Вучић одговорио Борељу: Ако мислите да ме зовете у Брисел - прије тога ЗСО

Предсједник Србије Александар Вучић прокоментарисао је данас позив високог представника за спољну политику Жозепа Бореља да дође у Брисел, истакавши да прије тога жели да буде обавијештен да је "испоручен ЗСО".
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Фото: РТРС

- Никада нисам избјегао разговор. Ако мислите да ме зовете у Брисел - прије тога ЗСО. Да кажем ЗСО истовремено са не знам чим, немојте да ме зовете. Зовете ме у туризам, био сам у Бриселу 200 пута. Ако ме зовете, обавијестите ме да су испоручили ЗСО - рекао је он одговорајући на питање како коментарише позив Бореља лидерима Србије и Приштине  да дођу у Брисел "како би дефинитивно изгурали овај приједлог".

- Могу да гурају шта хоће, али морају да ми кажу шта је смисао тога - рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише иницијативу Аљбина Куртија да мањине у Србији формирају једнонационална удружења општина, по угледу на ЗСО, Вучић је рекао да је то чиста будалаштина.

- Он би хтео да поистовјети статус Србије и онога што он зове "Косово". А управо око тог статуса треба да разговарамо. Али кад неко мисли да има право да буде бахат јер има велике и моћне заштитнике, шта да радите. Ти бесмислени трикови код мене не пролазе - рекао је Вучић.

Видјећемо шта ће сад Американци и Европљани да ураде

Вучић се и осврнуо и на ријечи предсједника привремене скупштине Косова Глаука Коњуфце, истакавши да је он само рекао оно што сви они мисле о формирању ЗСО.

- Ово пренемагање у којима тобож прихватају све, да би ушли у УН, а да онда формирају ЗСО, било је бесмислено. Честитам им на томе што су искрени, јер никада нису ни планирали да формирају ЗСО. Сада ћемо да видимо шта ће да раде Американци и Европљани - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је додао да ако мисле да се о нечему разговара, ЗСО мора да се имплементира

Гљаук Коњуфца је, коментаришући изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да ће ЗСО бити формирана са или без премијера тзв. Косова, поручио да је то немогуће и да ће у том случају заједно са грађанима изаћи на улице.

Коњуфца је казао да без премијера Косова, ЗСО не може да се формира.