mtel
latinica  ћирилица
09/02/2023 |  13:58 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Кошарац: Иницираћемо састанак са Хрватском о проблемима након уласка у Шенген

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио да ће у заједничкој организацији са Спољнотрговинском комором БиХ почетком марта иницирати састанак са надлежним институцијама Хрватске о проблемима привредне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ након уласка сусједне Хрватске у Шенген.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Затражићемо састанак надлежних институција на нивоу БиХ и ентитета, представника Спољнотрговинске коморе БиХ и ентитетских привредних комора са представницима царинске управе, граничне службе, инспектората и привредне коморе Хрватске да бисмо нашли најбољи могући модел да избјегнемо негативне посљедице за домаће привреднике у спољнотрговинском промету - рекао је Кошарац.

На састанку са представницима Спољнотрговинске коморе разговарано је и о отварању интегрисаних граничних прелаза са Србијом, Црном Гором и Хрватском, те је усаглашена заједничка активност на заговарању ове могућности, саопштено је из ресорног министарства.

- Став привредника је да би било врло корисно обезбиједити интегрисане граничне прелазе, јер би то значило мање чекања и бржи проток роба на границама - истакао је Кошарац.

Кошарац је указао на важност да се, на основу ажурираних статистика о промету роба, заједно ради на овом питању, што је примарно у интересу домаће пословне заједнице која свакодневно доставља информације о застојима и гужвама на граници, а то негативно утиче на пословање.

Према његовим ријечима, приоритет ће бити разговори са надлежним институцијама БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске како би се ушло у преговоре и потписивање споразума о формирању интегрисаних граничних прелаза.

- Битно је напоменути да су неки од уговора већ потписани, али нажаност није дошло до реализације. Стога ћемо посебну пажњу посветити заговарању реализације постојећих уговора између БиХ и сусједних земаља - указао је Кошарац.

Саговорници су размијенили мишљење и о предстојећој конференцији о спољнотрговинској размјени БиХ са свијетом у 2022. години, као једној од редовних годишњих активности Спољнотрговинске коморе БиХ.

Најављено је да ће ова конференција бити организована у другој половини фебруара, а Кошарац је каже да ће то бити прилика да разговарају о билансу спољнотрговинске размјене и најважнијим спољнотрговинским партнерима.

- Увјерен сам да ће конференција дати нове импуте о томе како да повећамо укупну спољнотрговинску размјену и која су то потенцијално нова тржишта за пласман домаћих производа - истакао је Кошарац.

Он је навео да ће у овом мјесецу организовати састанке са представницима десет највећих извозника из Републике Српске и Федерације БиХ, када су ријеч о металској индустрији, електроиндустрији, аграру и другим секторима.

- Циљ нам је да размотримо могућности и заједничке активности како бисмо допринијели повећању спољнотрговинске размјене. Важно је да институције буду у служби привреде и проводе адекватне политике које значе олакшавање пословања привредницима који узастопно остварују запажене послове резултате - закључио је Кошарац.