latinica  ћирилица
09/02/2023 |  14:48 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Калабухов: Постојање ОХР-а - ругање БиХ

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов истакао је да је поштовање људског достојанства у БиХ једино објашњење за став Русије о потреби затварања ОХР-а, док задржавање тог спољног протектората представља исмијавање БиХ, односно њене самосталност у спољној политици.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

У објави Амбасаде Руске Федерације поводом 10. фебруара - Дана дипломатског радника, Калабухов о миту да су позиви на затварање ОХР-а инструмент Русије којим подрива "државност БиХ" наводи да се његова земља увијек залагала за мирно рјешавање свих спорова, за равноправан дијалог заснован на поштовању, за уважавање права свих становника земље, без обзира на националност.

Калабухов је напоменуо да је је Русија, као гарант Дејтонског мировног споразума, присуствовала стварању савремене БиХ.

- Наш став о потреби затварања ОХР објашњава се ничим другим него поштовањем људског достојанства у БиХ. Јер нас боли /али стварно, без ироније/ кад гледамо нападе хистерије неког странца /који нема ни мандат Савјета безбједности УН/ због тога што није кадар да управља страном земљом - навео је руски амбасадор у четвртом дијелу текста "Митови о односима Русије и БиХ".

Калабухов је навео да је "овај спољни протекторат", који је био до неке мјере разумљив прије 28 година, данас потпуно изгубио било коју сврху, те да у њему види ругање слободи и независности земље.

- Ово је исмијавање саме суштине таквог концепта као што је `држава`, који подразумијева самосталност у спољној политици. Овом питању приступамо са високим моралним намјерама и братским осјећајима, тако да нам често буде тешко да схватимо агресију која се на нас излива, кад говоре да Русија, заговарајући затварање ОХР-а, наводно подрива темеље државности БиХ - истакао је Калабухов.

Калабухов је упозорио да жеља да се судбина ријеши сама од себе, без имало властитог труда, није зрела нити одржива, те да је у овом случају ријеч једино о пребацивању одговорности на неког дуругог.

- Притоме, нико осим вас не зна шта вам све треба да будете задовољни. Не може то ни Европа, ни САД, ниједна земља, нити њен представник. И зато се залажемо за то да људи у БиХ коначно прихвате одговорност за своје постојање, за своју срећу - сматра Калабухов.

Руски амбасадор је изразио увјерење да није потребно много за благостање БиХ, те да треба само искрен, отворен разговор људи чија се судбина ријешава.

- Без било кога са стране, ма колико добре намјере имали или само наглашавали. Ми смо сигурни да је пут компромиса и узајамног поштовања једини прави за БиХ - наведено је у објави Амбасаде Русије у БиХ поводом Дана дипломатског радника Руске Федерације.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.