latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:20 ⇒ 15:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Џон Клиз се враћа у "Фалични пансион" (ВИДЕО)

Чувени глумац и комичар Џон Клиз оживеће послије више од 40 година поново једну од најомиљенијих и најутицајнијих британских комичних серија "Фалични пансион".
Џон Клиз (Фото:  EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
Џон Клиз (Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Клиз који је играо главни лик Базила Фолтија у двије сезоне "Фаличног пансион" приказане 1975. и 1979. године на Би-Би-Сију, враћа се као сценариста и глумац нове серије, овај пут уз своју кћерку комичарку Камилу Клиз.

- Нова серија ће истражити како мизантропски Базил плови кроз савремени свијет - навели су продуценти из Касл рок ентертејнмента.

Монтипајтоновац Клиз је био створио 12 наставака "Фаличног пансиона" са својом тадашњом супругом, косценаристкињом и глумицом Кони Бут.

Клиз је играо шепртљавог, снобовски уштогљеног, неуротичног и полуспособног сувласника малог хотела у поморском градићу Торкију, у сталном страху од оштре му жене Сибил, коју је тумачила Прунела Скејлс.

Уз Бут као рецепционерку Поли, у серији је био и Ендрју Сакс (1930-2016) у незаборавној улози конобара Мануела, који је "из Барселоне", слабо говори енглески језик и у сталном је неспоразуму са Фолтијем.

Британски институт за филм је у два наврата 2000. и 2019. године бирао "Фалични пансион" на прво мјесто међу "100 Највећих британских телевизијских програма", док је панел комичарских стручњака часописа Рејдио Тајмс Клизову серију прогласио за најбољи британски ситком свих времена.