latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:45 | Аутор: СРНА

Стево Мумовић ослобођен оптужби за злочине у Власеници

Окружни суд у Источном Сарајеву првостепено је ослободио Стеву Мумовића оптужби да је починио ратни злочин против бошњачког цивилног становништва у Власеници у мају 1992. године, саопштено је из овог суда.
Окружни суд Источно Сарајево - Фото: РТРС
Окружни суд Источно СарајевоФото: РТРС

Судија Зинаида Хамидовић је, образлажући пресуду, истакла да се Судско вијеће није увјерило након изведених материјалних доказа и саслушаних свједока да је Мумовић починио кривично дјело које му се ставља на терет.

Хамидовићева је рекла да Судско вијеће сматра да Окружно јавно тужилаштво није доказало постојање оружаног сукоба између Армије БиХ и Војске Републике Српске у мају 1992. године, будући да је ВРС формирана 12. маја те године.

Она је подсјетила на одлуку тадашњег Предсједништва БиХ из јуна 1992. године којом је проглашено ратно стање.

- Конкретно кривично дјело мора бити почињено за вријеме рата. Будући да у том периоду није било ратног сукоба, није доказано постојање битних елемената кривичног дјела - рекла је Хамидовићева.

Према њеним ријечима, из доказа који су изведени током кривичног поступка није било могуће извести другачији закључак од оног који је донијело Судско вијеће, додавши да се на основу изјава свједока и материјалних доказа нису увјерили да је конкретно кривично дјело извршено.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Врховном суду Републике Српске.