latinica  ћирилица
09/02/2023 |  18:46 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Утврђени приједлози о грантовима за коридор 5Ц у Српској и ФБиХ

Савјет министара утврдио је данас Приједлог уговора о гранту за пројекат Коридор 5Ц у Републици Српској - обилазница Добој - поддионица: Руданка - Путниково брдо између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант вриједан 30,8 милиона евра алоциран на Српску из програма Европски заједнички фонд за Балкан.
Радови на Коридору 5Ц - Фото: РТРС
Радови на Коридору 5ЦФото: РТРС

Сврха пројекта је да помогне БиХ, односно предузећу Аутопутеви Републике Српске као пројектној компанији у финансирању дијела пројекта изградње дионице ауто-пута на Коридору 5Ц од приближно 5,2 километра, од моста Руданка до тунела Путниково брдо два, саопштено је из Савјета министара након сједнице.

Овај грант одобрила је ЕУ посредством Инвестиционог оквира за Балкан, а грантом, који је алоциран на Републику Српску, управљаће Европска банка за обнову и развој.

На сједници је утврђен и Приједлог уговора о гранту за пројекат Коридор 5Ц два у Федерацији БиХ - пројекат обилазница Добој - поддионица: Путниково брдо - Медаково између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма Европски заједнички фонд за Балкан, односно 12 милиона евра, са алокацијом на Федерацију БиХ /Аутоцесте ФБиХ/.

Бесповратна средства намијењена су подршци изградње ауто-пута на Коридору 5Ц на поддионици Путниково брдо - Медаково у дужини од приближно 8,5 километара, наводи се у саопштењу.

Појединачни приједлози уговора о гранту са основама за њихово закључивање биће достављени Предсједништву БиХ у даљу процедуру одлучивања, а за потписника у име БиХ предложен је министар финансија и трезора.