latinica  ћирилица
09/02/2023 |  18:56 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Омогућен бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива

Савјет министара донио је данас одлуку којом се омогућава бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака, као подршку пољопривредницима због поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту и раста цијена.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Одлуком о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива, привремено се, најкасније до 31. децембра ове године, омогућава бесцарински увоз прописане количине минералних ђубрива /укупно 370.000 тона/.

Истовремено овом одлуком, коју је предложило Министарства спољне трговине и економских односа, утврђују се критеријуми за примјену привремених тарифних квота и начин расподјеле, саопштено је из Савјета министара.

Према овој одлуци, основни критеријум је да се минерално ђубриво увози за потребе пољопривредних произвођача на територији БиХ као крајњих корисника.

Одлука је донесена како би се осигурале додатне врсте и веће количине минералних ђубрива за пољопривреднике, што ће омогућити спровођење адекватних агротехничких мјера, а прије свега исхрану житарица и осталих гајених култура, те осигурати довољне количине ових култура на тржишту, уз добар квалитет приноса и тако утицати на смањење несташице хране у БиХ и ублажавање поскупљења у интересу грађана.

На овај начин осигурава се континуитет олакшица за пољопривреднике, након што је у марту прошле године Савјет министара омогућио бесцарински увоз 100.000 тона минералног ђубрива.

Савјет министара утврдио је и Приједлог међународног споразума између ЕУ и БиХ о учествовању БиХ у програму Уније под називом "Програм јединственог тржишта".

Савјет ЕУ и Европски парламент донијели су у априлу прошле године Програм ЕУ за јединствено тржиште за период 2021-2027. године, укупно вриједан око 4,2 милијарде евра.

Главни циљеви овог програма су повећање ефикасности јединственог тржишта, подршка предузећима, поготово малим и средњим, развој висококвалитетних европских стандарда, јачање и заштита потрошача, унапређење здравља људи, животиња и биљака, те добробит животиња, као и успостављање оквира за финансирање висококвалитетних статистика.

Један од шест основа овог програма представља наставак програма ЕУ за конкурентност малих и средњих предузећа за период 2014-2020. године, у којем је учествовала и БиХ.

У саопштењу се додаје да се учествовање у овом програму уједно може посматрати и као допринос испуњавању дугогодишњих препорука Европске комисије које су упућене БиХ у овој области.

БиХ ће за седам година учествовања у овом програму на име улазне карте осигурати 607.922 евра, с тим да ће се доприноси плаћати на годишњем нивоу, уз могућност осигурања дијела новца из ИПА средстава.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника БиХ предложен је министар спољне трговине и економских односа, наведено је у саопштењу.