latinica  ћирилица
09/02/2023 |  20:35 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Београд инсистира на формирању ЗСО

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је амбасадорима Квинте при ОЕБС-у у Бечу да је Београд посвећен дијалогу са Приштином, да замрзнути конфликт није рјешење и да инсистира на формирању заједнице српских општина, чије је успостављање договорено Бриселским споразумом.
Брнабић-амбасадори Квинте (Фото: TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ) -
Брнабић-амбасадори Квинте (Фото: TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ)

- Упркос свим изазовима, настављамо да водимо одговорну политику која чува стабилност, мир и националне интересе наше земље, а за Србију је подједнако важно и питање безрезервне заштите и осигурање безбједности припадника српске заједнице на Косову и Метохији - навела је Брнабићева.

Она је захвалила амбасадорима за подршку реформама у области владавине права, заштити људских и мањинских права и нагласила да ће Влада Србије остати посвећена наставку реформи и регионалној сарадњи.

Амбасадори Квинте навели су да је Балкан изузетно важан регион за ОЕБС, као и за владе Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД, и истакли значај наставка постизања конкретног напретка у дијалогу са Приштином уз подршку ЕУ и свих пет земаља.

Састанку у Влади Србије присуствовали су амбасадори Француске Кристин Фагес, Њемачке Геса Бројтигам, Италије Стефано Балди, Велике Британије Нил Буш и САД Мајкл Карпентер.