latinica  ћирилица
09/02/2023 |  22:36 ⇒ 10/02/2023 | 07:34 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Усвојен закључак о дијалогу којим се позива на формирање ЗСО

Лидери ЕУ усвојили су данас закључак о дијалогу између Београда и Приштине којим позивају на формирање Заједнице српских општина.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Закључак, у који је Танјуг имао увид, "наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије", додаје да је европски приједлог "историјска шанса" за европску перспективу и позива да се спроведу све обавезе, "укључујући споразуме из 2013. и 2015 године о стварању ЗСО".

- У свјетлу недавних тензија на сјеверу Косова, Европски савјет наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова* и Србије кроз дијалог уз посредовање ЕУ, који води високи представник - пише у документу.

У другом пасусу, Европски савјет "поздравља недавни европски приједлог који има за циљ да односима између двије стране да нову и трајну основу, за који сматра да је историјска прилика коју треба да искористе обје стране, посебно у циљу остваривања европске перспективе".

Закључци садрже и трећи пасус који позива обје стране да спроведу своје обавезе у оквиру дијалога.

- Европски савјет апелује на обе стране да спроведу, у потпуности и без услова, обавезе на које су се обавезале у оквиру дијалога, укључујући споразуме из 2013. и 2015. године о стварању Асоцијације/Заједнице општина са српском већином - наводи се у тексту.

У складу са европском праксом, уз ријеч "Косово" стоји звјездица, којом ЕУ означава да "ово одређивање не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244/1999 и Мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова".