latinica  ћирилица
09/02/2023 |  23:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова оптужница против Хрвата у Замбији због трговине дјецом

Против осморо хрватских држављана, који су поново ухапшени у Замбији, подигнута је нова оптужница и односи се на покушај трговине дјецом, јавили су замбијски медији.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Тужилац је у понедјељак повукао оптужницу против њих, што је судија прихватио и прекинуо суђење, уз напомену да није ријеч о ослобађајућој пресуди, а Хрватима је наложено да за 48 сати напусте земљу, али су у ваздушној луци у Ндоли поново приведени по налогу замбијске имиграционе службе, пренио је Индекс.

Адвокат који заступа Хрвате потврдио је да су их тужиоци поново оптужили за покушај трговине дјецом и потврдио да се налазе у притвору у Ндоли, у којем су били и раније.

Додао је да су ухапшени након што су купили авионске карте с којима је требало да одлете из Замбије.

Дамир Магић, Надиа Магић, Зоран Субошић, Азра Имамовић Субошић, Ладислав Першић, Александра Першић, Ноах Краљевић и Ивона Краљевић сада су службено оптужени по новој оптужници, о којој се засад не знају никакви детаљи изузев да се односи на исти случај као претходни када су били осумњичени за покушај трговине људима и фалсификовање докумената.

Прије двије недјеље они су пуштени из притвора да се бране са слободе, након што су испунили све услове које им је суд поставио.

Четири пара из Хрватске ухапшена су почетком децембра у ваздушној луци у Ндоли, трећем највећем замбијском граду, због сумње на трговину људима, односно због сумње у ваљаност докумената о усвајању малољетне дјеце из ДР Конга.

Они су оптужени за трговину људима у покушају и фалсификовање докумената, а дјеца, која имају хрватске документе, су им одузета и дата под замбијску његу.