latinica  ћирилица
10/02/2023 |  13:54 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

МУП Српске отворио истрагу против Штулановића (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске отворило је истрагу против Мухарема Штулановића, професора на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, након што је Републику Српску назвао "геноцидном творевином".
МУП Српске - Фото: РТРС
МУП СрпскеФото: РТРС

Министар унутраших послова Републике Српске Синиша Каран сматра да Исламска вјерска заједница и политички актери из бошњачког народа морају оштро осудити случајеве имама Амира Махића из Козарца и Мухарема Штулановића због ширења националне нетрпељивости и узнемиравања грађана у Српској и БиХ.

- Имам или било ко други ко је починио овакво кивично дјело биће процесуиран - поручио је Каран.

Директор Полиције Српске Синиша Кострешевић рекао је да је МУП отворио истрагу против Штулановића на основу Кривичног закона Републике Српске који садржи и члан "повреда угледа Републике Српске и њених народа". За ово кривично дјело предвиђена је и затворска казна.

Кострешевић је истакао да се знају процедуре.

- Обавијестили смо Окружно јавно тужилаштво Бањалука. МУП Српске ће упутити акт према Унско-санском кантону или некој од агенција на нивоу БиХ - рекао је Кострешевић.

Подсјећамо, Штулановић је назвао Републику Српску "геноцидном творевином која се окотила 9. јануара" и окупљенима поручио да треба да предузму све што је у њиховој моћи.

Министарство унутрашњих послова Српске анализирало је рад у претходној години. Сви подаци показују да је стање безбједности у Републици веома добро. Смањен је укупан број кривичних дјела, крађа као и злоупотребе опојних дрога.