latinica  ћирилица
11/02/2023 |  07:25 ⇒ 21:20 | Аутор: Агенције

Број погинулих у Турској и Сирији премашио 25.000 (ВИДЕО)

У разорном земљотресу који је у понедјељак погодио југ Турске и Сирију погинуло је више од 25.000 људи, а више десетина хиљада је повријеђено. Спасиоци су у трци с временом - надају се да испод рушевина има преживјелих. Срушено је или оштећено више од 12.000 објеката и зграда.
Потрага за преживјелима се наставља (ФОТО:  EPA-EFE/SEDAT SUNA) -
Потрага за преживјелима се наставља (ФОТО: EPA-EFE/SEDAT SUNA)

21.10 - Авион са хуманитарном помоћи из Италије, која је намијењена дијеловима Сирије под контролом владе, слетио је у Бејрут, саопштио је италијански отправник послова у Дамаску Масимилијано Д'Антуоно.

18.44 - Број мртвих у снажном земљотресу који је погодио Турску повећао се на 22.327, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коча. Навео је да је број повређених достигао 80.278, преноси агенција Анадолија.

Претходно је Гардијан пренио да су у Сирији погинуле 3.553 особе, тако да се укупан број жртава земљотреса у обје земље приближио броју 26.000.

18.00 -  Спасиоци у Газиантепу у Турској спасили су данас Сезаија Карабаса и његову кћерку Шенгул Карабас послије 132 сата спасилачких напора. На видео снимку који је објавио ЦНН Турска може се чути како отац моли спасиоце да потраже његову жену, за коју вјерује да је још жива и заробљена у рушевинама.

У провинцији Хатај тим спасилаца је послије 132 сата од земљотреса пронашао 34-годишњег мушкарца Ергина Гузелдогана.

16.26 - Двомjесечна беба спасена је у провинцији Хатај након 128 сати проведених у рушевинама преноси агенција Анадолија. Беба је извучена жива из рушевина срушене зграде у јужном дijелу Турске

15.47 - Број погинулих у катастрофалном земљотресу премашио је 25.000, показују подаци из обје земље.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је број погинулих у његовој земљи порастао на 21.848, а да су повријеђене 80.104 особе, преноси Анадолија. Гардијан наводи, позивајући се на АФП, да су у Сирији погинуле 3.553 особе.

Тиме је укупан број жртава земљотреса у обје земље порастао на 25.401.

15.35 - Свакодневно из разорених подручја стижу фотографије које свједоче силини катастрофе која је задесила Турску и Сирију. Данас су објављене фотографије велике пукотине у земљи у мјесту Алтинозу, у провинцији Хатај, јавља Анадолија.

Пукотина која досеже висину изнад десет метара подијелила је плантажу маслина надомак Хатаја.

14.02 - Директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус стигао је у сиријски град Алепо, који је погођен земљотресом.

- Тедрос је стигао на аеродром у Алепу како би са министром здравља Сирије и гувернером Алепа обишао болнице и склоништа у том граду - саопштила сиријска агенција, преноси Гардијан.

Он је изразио забринутост због посљедица земљотреса, посебно због прекида у пружању здравствених услуга.

СЗО је испоручила Сирији 37 тона хитне медицинске помоћи, а Тедрос је за сутра најавио нову испоруку од 30 тона опреме неопходне за лијечење.

13.51 -  Граница између Турске и Јерменије поново је отворена данас након 35 година ради отпремања помоц́и у зону земљотреса, а пет камиона који превозе помоц́ из Јерменије прешли су границу преко граничног прелаза Аликан у покрајини Игдир у источној Турској.

13.27 - Спасилачки тимови у пограничном граду Нурдагу у турској провинцији Газиантеп данас су извукли на сигурно петочлану породицу која је преживјела пет дана послије катастрофалног земљотреса, затрпана у рушевинама свог дома.

12.27 - Специјалистички тим из Републике Српске налази се у епицентру разорног земљотреса у Кахранмарашу, гдје настављају потрагу за преживјелима, иако како вријеме пролази, све је мање наде да ће их бити.

12.25 - У 128. сату од земљотреса у центру Кахраманмараша, спашен је 13-годишњи Арда Цан Овун, који је остао заробљен у рушевинама зграде, преноси Анадолија.

11.30 - Накнадни потрес јачине 4,5 степени по Рихтеру забиљежен је данас у турском граду Газиантепу.

10.44 - Више од пет милиона људи у Сирији можда је остало без домова након земљотреса који је у понедјељак погодио ту земљу и сусједну Турску, саопштио је Високи комесаријат Уједињених нација за избјеглице.

На основу прелиминарне процјене, организација за избјеглице је саопштила да ће 5,37 милиона људи погођених земљотресом затражити помоћ у склоништима широм Сирије.

10.13 - Турски новинар Јусуф Емин каже да и даље нема довољно тимова за пружање помоћи на терену.

- Стигли су и људи из Црне Горе, Сјеверне Македоније, Бугарске, БиХ, из свих земаља са Балкана. Једина нада коју имамо је да испод рушевина има још живих - рекао је Емин и додао, да је прије пет-шест сати извучена жива мала дјевојчица, иако је прошло 120 часова од земљотреса.

9.54 - Спасиоци у Турској су успјели да из рушевина извуку двије преживјеле жене које су након разорног земљотреса биле затрпане читава 122 сата. У питању су Менексе Табак (70) и Машала Чичак (55), која је извучена испод рушевина зграде у Дијабакиру, преноси Ројтерс.

9.15 - Број жртава разорног земљотреса који је у понедељак погодио Турску и Сирију премашио је 24.000, саопштиле су тамошње власти. Турска Управа за ванредне ситуације саопштила је јутрос да је број жртава земљотреса у Турској порастао на 20.665, док су власти у Сирији навеле да су у тој земљи живот изгубиле 3.553 особе.

Како је навела турска управа, из дијела земље који у понедјељак погодио земљотрес, евакуисано је скоро 93.000 особа, јавља Ројтерс.

У акцијама спасавања и помоћи повређенима ангажовано је 166.000 припадника стручног особља.

7.25 - Број погинулих након земљотреса који су ове недеље погодили Турску и Сирију попео се на 23.726, према последњим званичним подацима. У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.213, а повријеђено је 80.052, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Укупан број смртних случајева у Сирији износи 3.384. Број повријеђених у Сирији на свим погођеним територијама износи 5.245.

Тло и даље подрхтава. Након првих потреса услиједило је још 650 накнадних потреса. Предсједник Турске Ердоган каже да се земља суочава с катастрофом вијека. На сјеверозападу Сирије ситуација је још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лијекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених у потресу.

- Упркос чињеници да смо окупили један од највећих тимова за потрагу и спасавање у региону, са више од 140 хиљада чланова, на жалост нисмо били у могућности да реагујемо довољно брзо како смо се надали. Грађанима који не желе да остану у шаторима платићемо смјештај у кућама - каже предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Сиријерез Башар ел Асад наводи да кажу да је Запад дао приоритет политици у односу на хуманитарну ситуацију, али да то није тачно.

- Да бисте нечему дали приоритет у односу на нешто друго, обје те ствари морају да постоје. Хуманитарна ситуација не постоји за Запад. Нема људских осјећања, нити их је било у прошлости. У посљедњих 600 година, западна окупација се заснива на убијању и пљачкању људи - напоменуо је Башар ел Асад.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на сјеверозападу земље. Нема струје, лијекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.