latinica  ћирилица
11/02/2023 |  19:36 ⇒ 12/02/2023 | 09:00 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС-а у Газиантепу и Кахраманмарашу, епицентру земљотреса (ФОТО/ВИДЕО)

Број погинулих у катастрофалном земљотресу у Турској и Сирију достигао је готово 26.000. У турском граду Газиантеп данас и нови јак земљотрес, јачине 4,5 степени по Рихтеру. У борби са временом и за сваки људски живот, спасиоци улажу надљудске напоре, на температурама и 10 степени испод нуле. Ослушкују хоће ли чути звукове испод рушевина, из којих, кажу, допире неугодан мирис, а тако је у свим земљотресом погођеним подручјима.
Данијел Симић - Фото: РТРС
Данијел СимићФото: РТРС

Екипа РТРС-а била је данас и у Газиантепу, и у Кахраманмарашу, епицентру земљотреса, гдје спасиоци из Републике Српске већ четврти дан претражују рушевине.

- Насеље у којем се тренутно налазимо зове се Ибрахимово 1. Оно што се може примијетити је да постоје зграде које су потпуно срушене, док има и зграда којима земљотрес није нанио велику штету - каже Данијел Симић извјештач РТРС-а.

Истакао је да је у разговору са нашим спасиоцима, који се налазе у Кахраманмарашу, сазнао да је честа појава приликом њихових спасилачких акција била да је бетон изразито лошег квалитета и да се армирано бетонске плоче прилично круне.

- На терену је много спасилаца, као и породица које очекују да чују неке вијести о члановима својих породица - навео је Симић.

Рођак нестале особе из Газиантепа Јанез Емре, истакао је ра РТРС да је много његових рођака и пријатеља изгубило дом.

- Ја сам из Њемачке, из Штутгарта. Мојој мајци није било добро и одмах је тражила да дођемо у Газиантеп. Већ шест дана не знамо да ли је тетка жива или мртва. Надамо се да ће је наћи живу са породицом, мужем и двоје дјеце од четири и 17 година - додао је он.

Спасилац из Саудијске Арабије Јусуф ал Суфаја додао је да се труде да помогну турском народу.

- Помажемо да се извуку тијела. У координацији смо са колегама из турског Црвеног полумјесеца и заједно координишемо акције - додао је он.

Наша репортерска екипа ноћ је провела са Специјалистичким спасилачким тимом из Републике Српске у кампу у Кахраманмарашу. Међу првима су стигли у овај град, који је био епицентар разорног земљотреса.

Фото: РТРС

Заједно са екипама из бројних земаља и спасиоци из Српске су у трци с временом - кажу све мање је наде да под рушевинама има преживјеливих.

Они су на ову локацију стигли прије четири дана, а данас су поново трагали за преживјелима.