latinica  ћирилица
12/02/2023 |  10:37 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Додик: ЗСО на Космету у неком дијелу треба да личи на Републику Српску (ВИДЕО)

Заједница српских општина треба да има извршна овлашћења и да у неком делу личи на Републику Српску, од које је Сарајево сталним нападима и оптужбама направило "бабарогу", каже у интервјуу за Косово онлајн у Бечу предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он напомиње и да се француско-њемачки приједлог не разликује много од неких у прошлости, с обзиром да је заснован на захтјеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, што, истиче, никада не би требало да се деси, додајући да треба вјеровати предсједнику Александру Вучићу када каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације.

 

- Међународној заједници не треба вјеровати, али треба разговарати, и одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позициј - поручио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да у француско-њемачки приједлог за рјешавање питање Косова нема ничег доброг за Србију, али да мора да се разговара.

- Тај приједлог се не разликује много од онога што смо гледали у прошлости, базиран је на чињеници да Србија треба, на један начин, прећутно да призна Косово. Што је озбиљна немогућност за саму Србију. Предсједник Вучић је апсолутно, као и сваки одговорни државник, то примио, и није могао да одбаци у тренутку када су му предали документ, него је морао да обави јавну расправу - каже Додик.

Србија, истиче, одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације, па таман то била и прећутна сагласност.

- То је нешто што је читава нација могла да чује у парламенту и томе треба вјеровати - додао је.

Додик истиче да Српска подржава да се не призна Косово.

- Босна и Херцеговина, зато што Република Српска то неће, пратећи политику Београда, није признала Косово. Много пута сам био изложен притисцима да се то учини, па нисам. Једнако тако, и сам Вучић и руководство Србије су дневно изложени разним захтјевима у покушају да направе атмосферу притиска која треба да доведе до њима потребног рјешења. О томе треба разговарати и слажем се са Вучићем када је рекао да разговоре наставља од оног тренутка када се формира Заједница српских општина, са извршним функцијама које мора имати као што је договорено - истиче Додик.

Према његовом мишљењу, не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци.

- Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи - закључио је предсједник Српске.