latinica  ћирилица
12/02/2023 |  16:00 ⇒ 18:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Под истрагом 134 људи због урушавања зграда у земљотресу

У Турској је 134 људи под истрагом због наводне одговорности за лошу изградњу стамбених зграда које су се срушиле током разорног земљотреса у понедjељак, рекао је данас министар правде Турске Бекир Боздаг, пренијела је Анадолија.
Урушени објекти након земљотреса (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Урушени објекти након земљотреса (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Он је рекао да су три особе ухапшене и чекају суђење, седморо је притворено, а седморо не смије да изађе из земље, додаје АП.

Турски званичници саопштили су раније у току дана да је издато 113 налога за хапшење у вези са изградњом зграда које су се срушиле у земљотресу у понедјељак. 

Мехмет Јашар Џошкун, градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу, приведен је на аеродрому у Истанбулу у покушају да побјегне у Црну Гору.

Власник компаније која је градила уништене зграде у граду Адани, Хасан Алпаргун, приведен је у суботу у Никозији на Кипру, извјестила је турска новинска агенција.

Тужиоци у граду Адани издали су налог за хапшење 62 особе, у вези са истрагом о зградама које су уништене у земљотресу јачине 7,8 степени.

Према извештају, и извођач радова Ибрахим Мустафа Унџуоглу приведен је у суботу у Истанбулу, због наводних пропуста инспекција у вези апартмана Бахар, који су се срушили у епицентру земљотреса у Газиантепу, наводи "СИ-Ен-Ен".

Стручњаци оцијењују да је један од разлога масовног урушавања зграда у земљотресу у Турској то што приликом изградње нису поштовани прописи и процедуре, наводи "Би-Би-Си".