latinica  ћирилица
12/02/2023 |  16:03 ⇒ 13/02/2023 | 11:09 | Аутор: РТРС

РТРС у Хатају, граду који је потпуно разрушен у разорном земљотресу (ВИДЕО)

Новинарска екипа РТРС-а данас је посјетила Хатај, град који је такође разорен земљотресом. И у овом граду људи су доведени на ивицу биједе и преживљавања. Преживјели идентификују страдале чланове својих породица и комшија. Хатај крије најтеже призоре је екипа РТРС-а до сада видјела.
Данијел Симић у Хатају - Фото: РТРС
Данијел Симић у ХатајуФото: РТРС

Прилазећи Хатају, двочлана екипа РТРС је мислила да нас након пет дана ужаса, више ништа не може изненадити. Хатај крије најгоре призоре које смо до сада видјели. У Газиантепу је срушено доста мање објеката, у Кахраманмарашу су у питању насеља, а Хатај потпуно разрушен град. У помоћ, између осталих, притекла му је и Република Српска.

Повремене вијести о проналаску преживјелих, поново разбуктавају наду у људима који траже своје ближње под рушевинама. Неки су, опет, имали више среће и надају се само у то, да ће будућност бити у стању да зацијели овако дубоке ране.

Животни услови у Хатају су веома тешки, и готово да нема објекта који није на неки начин оштећен. Разлика у односу на друге градове које смо посјетили, јесте веће присуство турске војске.

То чини да све изгледа као ратна зона. Само што у овом рату људи не убијају људе, већ се и они који се иначе не слажу, заједнички боре против непредвидиве природне силе.