latinica  ћирилица
12/02/2023 |  18:25 ⇒ 13/02/2023 | 11:08 | Аутор: РТРС

Велики подвиг спасилаца из Српске - под рушевинама у Кахраманмарашу пронашли десетогодишњу дјевојчицу (ФОТО/ВИДЕО)

Након четири сата потраге, спасиоци из Републике Српске испод рушевина у Кахраманмарашу извукли су живу дјевојчицу . Иако је седам дана била заточена под огромним количинама бетона на сву срећу није теже повријеђена.
Спасена дјевојчица - Фото: РТРС
Спасена дјевојчицаФото: РТРС

Наши хероји у Турској, своју мисију спасавања настављају.

Ако не знате, овако изгледају хероји!

Фото: РТРС

Чланови Спасилачког тима Цивилне заштите, на које је поносна цијела Република Српска су: Ненад Ћук, Младен Кулић, Жељко Јанковић, Жељко Синковић, Ненад Јовановић, Стефан Лукић, Зоран Талић, Александар Наумовић, Недељко Божић, Жељко Петрушић, Милош Ратковић, Мирослав Мракић, Дарко Вранић, Зоран Милешевић, Мирослав Јашаревић, Срђан Шеховац, Војислав Брезо, Слободан Ковачевић, Стефан Руљић, Илија Грбовић, Дражан Перија, Драгиша Вулетић, Славиша Вучковац, Даријо Вељановски, Милош Богдановић, Горан Маријановић, Видосав Пејић, Драган Кос, Милан Новитовић и Велибор Јањић.

Ово је десетогодишња дјевојчица која је преживјела седам дана испод рушевина вишеспратнице.

Фото: РТРС


Сатима су надљудским напорима спасиоци из Републике Српске заједно са турским настојали да је лоцирају и извуку испод рушевина.

- Кад смо је отприлике лоцирали на основу гласа онда се приступило копању са друге мало стране и са великим машинама се копало до једног нивоа, а онда да конструкција не би колабирала приступили смо ручном копању - каже Драгиша Вулетић, спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске.

Mладен Кулић члан спасилачког тима каже - Могу мислити шта јој је пролазило дјевојчици кроз главу док је била у мраку.

Мјеста страху није било – рискирајући властите животе, на чак неколико метара испод тешког бетона, успјели су је спасити.

- Морали смо да копамо неких четири метра у дубину са жељом да што прије дођемо до ње - каже Ненад Јовановић, Спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске.

Фото: РТРС

Ненад Ћук замјеник директора Цивилне заштите Републике Српске навео је да је само извлачење било веома стресно.

Фото: РТРС

- Стресно због могућности урушавања тунела којег су колеге ископале како би могли доћи до дјевојчице, а то је било сигурно пар метара. Осигуравање самог тунела било је неизвјесно до краја само да се не уруши. Али хвала Богу дјевојцица је добро - додао је Ћук.

А то и јесте био основни циљ хероја из Републике Српске, који ни седми дан након земљотреса, не губе наду, да ће пронаћи још преживјелих. На херојском чину, у телефонском разговору, честитао им је и предсједник Републике Милорад Додик.

Спасавање дјевојчице, улило им је нову снагу, за даљом, потрагом.

Фото: РТРС

- Вјерујте ми да умора нема никако, овај моменат, вриједи него све милијарде на свијету. Што се мене тиче ова мисија је испуњена, један живот смо спасили,  идемо даље - сматра је Јовановић.

Новитовић је додао да се због овога живи.

Фото: РТРС

- Због овога се ради у Републичкој управи цивилне заштите. Ово је на понос Републике Српске и свих оних који су нас послали на овакав задатак и ову мисију - нагласио је Новитовић.

На терену у акцији спасавања, свакодневно велике заслуге има и пас трагач Тора. Од надлежних служби у Турској добио је похвале , за помоћ, коју спасиоцима, свакодневно пружа.

Повезане вијести:

Додик: Цијела Српска поносна на вас; У тешким условима показали сте огромну храброст

Вишковић разговарао са храбрим спасиоцима: Цијенимо вашу храброст и одважност

Цвијановић поносна на храбре припаднике ЦЗ; Хвала вам што Српску представљате у најљепшем свјетлу