latinica  ћирилица
14/02/2023 |  10:56 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

У Прњавору обиљежен Дан бораца Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Дан бораца обиљежен је у Прњавору, полагањем вијенаца на гробове страдалих бораца и парастосом у спомен-храму Цара Лазара на Вучијаку.
Дан борца обиљежен у Прњавору - Фото: РТРС
Дан борца обиљежен у ПрњаворуФото: РТРС

Ова општина, из које је чак 626 бораца дало живот, једна је од најстрадалнијих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Међу првима који су стали на браник отаџбине била је добровољачка јединица "Вукови са Вучијака". Као и сваке године, бивши борци ове јединице обиљежили су и годишњицу смрти свог команданта, чувеног Вељка Миланковића, који је, од посљедица рањавања, подлегао на данашњи дан прије 30 година.

Прњавор: Дан бораца (Фото: РТРС)

- Вељко и ја смо заиста били велики пријатељи прије свега. Гледао сам га као оца пошто оца нисам имао, тако да ми је дошао у једном тренутку, као велики ослонац, на кога сам могао несамо ја него и сви припадници наше јединице да рачунамо. Он је био посебан човјек пун енергије, пун жеље за животом, један велики патриота који се ријетко рађа - рекао је  припадник јединице "Вукови са Вучијака" и ратни комадант послије смрти Вељка Миланковића Миро Шикарац.

Споменик команданта Миланковића (Фото: РТРС)

Горан Продановић, припадник јединице истакао је да је тешко издвојити неки најтежи период.

- За нас је пробијање Коридора било нешто најтеже у рату, а било је увијек тешко. Било је ту рањених погинулих, нормално да са неким са ким си растао ратовао, а за пет минута га нема онда је увијек тешко, али Коридор је био најтежи - додао је он.

Биста Вељка Миланковића (Фото: РТРС)

Дарко Томаш начелник општине Прњавор поручио је у Вучијаку да је потребно са овог мјеста послати поруке мира, и разумијевања.

- Потребно је да се присјетимо свега оног што није било добро, а шта се дешавало на овим подручјима мислећи на ратна дешавања и да поручимо да се на такав начин више не требају рјешавати ствари - поручио је Томаш.

У Вишеграду је централно обиљежавање Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су живот дала 23.752 припадника Војске и полиције Српске и 219 година од подизања Првог српског устанка.