latinica  ћирилица
14/02/2023 |  14:00 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

"Бањалука је пријатељ" - помозимо жртвама земљотреса у Турској и Сирији (ВИДЕО)

Град Бањалука у сарадњи са Црвеним крстом и Фондацијом Удружене жене организује хуманитарну акцију за помоћ угроженима које је погодио разорни земљотрес у Турској и Сирији.
Хуманитарна акција - Фото: РТРС
Хуманитарна акцијаФото: РТРС

Акција "Бањалука је пријатељ" почеће 16. фебруара, а трајаће све до 2. марта. Сви хумани грађани своју донацију могу да оставе у просторијама Ватрогасног дома у Хварској улици.

Разорни земљотрес који је погодио Турску и Сирију на најсуровији начин показао је колико је танка граница између живота и смрти. Ипак, доказ је да није ишчезнула категорија људске солидарности и хуманости.

Град Бањалука у сарадњи са Организацијом Црвеног крста позвао је све хумане људе да се прикључе акцији. По препорукама, храна и гардероба нису потребне.

- Током ове акције ми ћемо прикупљати деке, гријалице, цераде, вреће за спавање, столице на расклапање, кревете на расклапање и оно што је можда најзначајније, хигијенске пакете, под називом "Жене за жену". Препорука је да то буду мале кутије од обуће у које ће се стављати потрепштине - каже Милада Шукало, савјетница градоначелника Бањалуке.

Мисија Црвеног крста је да се ублажи људска патња кад год и гдје год је то могуће, поручила је Жељкица Илић, секретар ове организације.

Волонтери Црвеног крста наредне двије седмице биће на располагању сваки дан од 14.00 до 18.00 часова у просторијама бањалучког Ватрогасног дома.

- Ових дана имали смо много позива грађана, које бих замолила да не доносе гардеру јер није потребна. Дешава се да испред зграде Црвеног крста оставе гардероба која се разнесе и не служи ничему. Од турског Полумјесеца смо добили упутства и тачно се зна шта је потребно - каже Илићева.

Фондација Удружене жене активно учествује у хуманитарној акцији "Бањалука је пријатељ".

- Женска солидарност је врло важна, посебно у кризним ситуацијама као што је ова и позвала бих наше суграђанке да поред свих ових ствари које донирају, женама које су тренутно угрожене, са једном посебном пажњом припреме пакете - каже Горица Ивић из овог удружења.

Волонтери Црвеног крста, наредне двије седмице дежураће сваки дан. Они ће преузимати донирану робу, сортирати и викендом паковати док Друштво црвеног крста БиХ не одреди централно складиште.